L’Ajuntament de Torredembarra commemora el 18 d’abril els 90 anys de la Proclamació de la II República

REDACCIÓ – Torredembarra, 13/4/2021

L’Ajuntament de Torredembarra, amb l’afany de divulgar la Memòria Històrica i democràtica de la vila, commemorarà aquest 2021 els 90 anys de la Proclamació de la II República. El diumenge 18 d’abril, a les 12 hores, en un dels espais exteriors del Patronat Antoni Roig, es durà a terme un acte commemoratiu amb l’assistència de familiars directes dels regidors que el 16 d’abril del 1931 van constituir l’Ajuntament torrenc. Aquests regidors van ser: Serafí Mercadé Salvat, Pau Ciuró Casasús, Joan Cañellas Gras, Antonio Urpí Inglés, Pere Balado Rovira, Josep Solé Jansà, Celestino Vidal Pannou i Josep Rius Ferrer.

A banda d’aquest record pels torrencs  citats l’acte també tindrà caràcter divulgatiu i comptarà amb explicacions històriques a càrrec de Jordi Suñé i David Morlà, amb acompanyament musical de Siscu Aguilera i Nando Taló a les txalapartes i Guillem Anguera a l’acordió diatònic. L’aforament és limitat però es poden fer reserves per correu electrònic a l’adreça cultura@torredembarra.cat  fins a cobrir-lo.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Batet, ha explicat que tot plegat suposarà una ocasió per difondre aquesta part tan important de la nostra història col·lectiva. De fet, a la plataforma d’arxius en línia de  la Generalitat de Catalunya es poden trobar digitalitzats els documents municipals referents a aquest període, de manera que poden ser consultats per tothom. Qui tingui interès en aprofundir en el tema, disposa de dues publicacions locals de referència: “La Torredembarra Republicana i Federal, el Centre Republicà Democràtic Federal (1890-1939)” de Jordi Suñé, editat pel Patronat Municipal de Cultura de Torredembarra i “II República, Guerra Civil i Repressió Franquista a Torredembarra (1931-1945). Set estudis per al seu coneixement”  de Lluís Català, Carme Miquel, David Morlà, Joaquim Nolla i Jordi Suñé, editat pel Centre d’Estudis Sinibald de Mas, número deu, dins de la col·lecció Monografies.

L’Ajuntament de Torredembarra s’ha adherit al programa commemoratiu que impulsa el Govern de la Generalitat a través del Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica. Més informació aquí.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This