2021: L’any del Bloc de Baix a Mar?

JORDI SALVAT – Torredembarra, 14/12/2020

El passat mes de febrer havien de començar les obres de restauració del bloc de Baix a Mar i durant el primer semestre de l’any s’havia de portar a terme la votació popular per decidir si en aquest espai emblemàtic de la costa de Torredembarra hi tornaria l’escultura Alfa i Omega, obra de l’artista Rafael Bartolozzi o l’antiga piràmide metàl·lica que havia abans i que servia per varar i treure les embarcacions. Però la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ho va paralitzar tot. Tot i indica, però, que el 2021 serà l’any que es desencallarà el futur del Bloc i que lluirà a partir d’ara al seu damunt.

Des de l’Ajuntament de Torredembarra han confirmat al Torredembarra Actualitat que alguns problemes de l’empresa adjudicatària han endarrerit unes setmanes les obres en el bloc que havien de començar a inicis d’aquest mes de desembre. Per altra banda, el consistori ja ha iniciat els tràmits per adjudicar a una empresa especialitzada la implantació del procés participatiu que culminarà amb una votació en què la ciutadania del municipi podrà optar entre dues opcions: una rèplica de l’antiga Alfa i Omega amb un cost d’uns 120.000 euros o recuperar l’antiga piràmide metàl·lica que havia servit per varar i treure les embarcacions amb un cost de 30.000 euros.

El resultat de la votació és incert i ho demostra, per exemple, la divisió existent, per exemple, a la junta de l’Associació de Veïns de Baix a Mar. La seva presidenta, Meritxell Ortiz, reconeix que hi ha la meitat de partidaris d’una opció i la meitat per l’altra. La participació serà molt important i encara està fer fixar el límit d’edat per participar-hi: 16 o 18 anys.

Desconfiança a l’oposició

Recordem que el passat 15 de juny es van complir ja dos anys del desmuntatge de l’Alfa i Omega. Va seguir de molt a prop aquesta delicada operació el llavors regidor de  Via Pública i Manteniment i número dos del govern tripartit del moment, el socialista Vale Pino. Precisament, Pino, portaveu ara del principal grup de l’oposició, va treure aquest tema en el ple municipal d’octubre en una pregunta al govern sobre la situació del futur del Bloc i va recordar que després de la retirada de l’escultura van arribar a un compromís dins del govern per fer una consulta per veure que volia decidir la població de fer i que el procés de participació ja el va deixar preparat el maig de 2019. “Crec personalment que vostè no la vol posar. S’està fent una mica el ronso per fer aquesta pregunta. No podem ser demòcrates només quan sabem la resposta”, va etzibar-li Pino en aquell ple.

L’alcalde, Eduard Rovira, va respondre que ell també té ganes que es decideixi el futur del Bloc i que el procés tira endavant, però com es vol fer electrònicament i no amb urnes al carrer i el procés va lent perquè el departament d’Informàtica de l’Ajuntament té altres coses prioritàries i la Covid-19 també ha afectat.

Per la seva banda, el regidor de Junts per Torredembarra, Josep Maria Calvet, també mostra el seu escepticisme i afirma que no han vist massa voluntat per part de l’alcalde per tirar endavant el procés participatiu: “L’alcalde no té molta pressa.” “A mi m’agradaria que es fes la consulta. L’Alfa i Omega és una obra d’art, una icona, però hi ha qui no hi està a favor”, comenta Calvet, que recorda que durant la campanya electoral van mantenir contacte amb la viuda i el fill de Rafael Bartolozzi, que els van fer arribar la decepció amb l’Ajuntament. Nil Bartolozzi denunciava en el número anterior del Torredembarra Actualitat que l’Ajuntament de Torredembarra no responia els correus electrònics que els havia enviat.

Licitació complicada

Les obres de restauració del bloc de Baix a Mar de Torredembarra va ser adjudicada el desembre de 2019 per la junta de govern local a l’empresa Draser Europa SL per 80.000 euros, amb la fórmula de licitació de procediment negociat sense publicitat, en què es convida directament tres empreses capacitades a participar. Va ser el segon intent, ja que la primera licitació, a l’octubre, va quedar deserta. El regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, va explicar un cop es va aconseguir fer l’adjudicació que el termini d’execució és de sis setmanes. El projecte preveu totes les actuacions necessàries per a dur a terme i instal·lar un revestiment de formigó armat al bloc i es requereix disposar d’un equip de submarinistes habilitats professionalment i amb experiència per a fer obres subaquàtiques.

Foto: Desmuntatge de l’Alfa i Omega el juny de 2018. / ANNA F. / AJUNTAMENT DE TORREDEMBARA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This