“Amb la pandèmia, s’eleva el nivell de risc de feminicidis”

REDACCIÓ – Torredembarra, 23/11/2020

Torredembarra s’ha unit un any més a la commemoració aquest dimecres del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i aquest dilluns, 23 de novembre, ha fet balanç del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona em aquest any que gairebé s’acaba. La regidora d’Acció Social, Marga Rovira; la coordinadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, i la sergent de la Policia Local de Torredembarra, Maite Tovar, han presentat el balanç del darrer any del SIAD i de les actuacions policials relacionades amb la violència de gènere.

La seva coordinadora, Montse Salazar, ha estat clara: “Amb la pandèmia, s’eleva el nivell de risc de feminicidis.” Segons Salazar, les dones que conviuen amb agressors han hagut de fer “esforços titànics” per evitar situacions de perill d’agressió: “Aquestes dones han hagut de ser més submises que mai i des del SIAD hem detectat el nivell de desesperació que han arribar surant el confinament.”

I és que un dels protagonistes del balanç d’enguany ha estat el confinament que s’ha patit a causa de la pandèmia per la Covid-19. Tot i que les dades del 2020 en comparació amb les del 2019 indiquen un descens de casos detectats de violència envers les dones al SIAD (de 58 a 49 en el mateix període de gener a octubre) i de denúncies (de 23 a 12 en el mateix període de gener a octubre), des del mateix SIAD i des de la Policia Local s’indica que no es pot considerar que la violència hagi anat a menys, sinó que les circumstàncies del confinament i de la crisi econòmica que ha generat han fet que moltes dones no hagin pogut denunciar o no es vegin amb capacitat econòmica per allunyar-se del seu maltractador.

El confinament també ha comportat que el SIAD hagi atès més casos de conflictes relacionals interfamiliars (149) i de parella (27) i que hagin baixat les problemàtiques de separacions (26) perquè no se n’han pogut produir en les circumstàncies normals

Del mes de gener al mes d’octubre de 2020, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Torredembarra (SIAD) ha atès un total de 423 persones, de les quals 49 són víctimes de violència masclista, el que representa un 11,89 % de les usuàries. Per edats, la major part són dones entre els 20 i 50 anys i per nacionalitats, són espanyoles (un total de 33). Altres dades sobre la violència de gènere a Torredembarra provenen de la Policia Local. Entre gener i octubre d’enguany s’han produït 12 denúncies, 1 de les quals s’han iniciat d’ofici i la major part s’han produït els mesos de febrer i de juny.

El SIAD és un servei municipal d’informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran (en els casos de patir maltractament). El seu principal objectiu és la detecció precoç de les persones que puguin estar patint algun tipus de maltractaments, així com donar suport en problemàtiques de separacions i divorcis, assetjament laboral, etc.

Dos plans a punt de ser aprovats

Durant la presentació d’aquestes dades, la regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que des de l’Ajuntament es treballa en l’elaboració del Pla local per la igualtat de gènere i els drets del col·lectiu LGBTI a Torredembarra i Pla d’igualtat intern de l’Ajuntament de Torredembarra, i que espera que s’aprovin per poder implementar-los entre final del 2020 i principi del 2021. Al mateix temps, ha recordat que l’Ajuntament ja disposa d’un pla i d’un protocol d’actuació contra conductes xenòfobes i violències sexuals en els espais d’oci nocturn a Torredembarra.

Pel que fa a la commemoració el pròxim dimecres del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, la regidora Marga Rovira ha comentat que mentre no s’erradica aquesta xacra social, cal continuar organitzant actes reivindicatius i, sobretot, educar la ciutadania i les generacions més joves.

Actes commemoratius a Torredembarra el 25 de novembre #25NTdb

9 h. Presentació a les xarxes socials municipals del vídeo “La dona morta”, a càrrec de RudaTeatre.

12 h. Minut de silenci i lectura del #Manifest25N2020.

Seguidament, inici de la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”

Foto: Imatge de la roda de premsa de l’any passat, amb d’esquerra a dreta, Tovar, Rovira i Salazar. Aquest any ha estat telemàtica. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This