VÍDEO l Torredembarra vol recuperar el Ball de Malcasats per la Festa Major

JORDI SALVAT – Torredembarra, 29/4/2020

Fa uns mesos coneixíem que el Ball de Gegants de Torredembarra treballa per tenir una segona parella de gegants la propera Festa Major de Santa Rosalia, però des d’aquest mes de gener està en marxa una nova iniciativa per recuperar ball popular de la festa major torrenca del segle XIX: el Ball de Malcasats. La pandèmia de la Covid-19 ha alentit el treballs per a la seva creació i tot apunta que no el podrem veure fins el 2021, però si que han gravat aquest vídeo per presentar-se.

Un dels impulsors del Ball de Malcasats, Gerard Recasens, explica que ja fa unes quantes Festes Majors que un grup de torrencs i torrenques de diferents balls que barrinaven la idea, però va ser el mes de gener passat quan una quinzena de persones es va reunir per primer cop per tirar-ho endavant. La majoria venen d’altres balls, com els Diables, Serrallonga i Pastorets, i ja treballen en una música pròpia, el text de les parts fixes, el vestuari i la constitució legal com a entitat.

El febrer havien de fer una segona reunió, que es va ajornar al març, però la declaració de l’estat d’alarma pel Covid-19 l’ha ajornat sine die. El confinament no ha impedit, però, que hagin gravat el vídeo amb uns quants versos per parella. Ho han fet el que han pogut trobar els integrants als seus domicilis i maquillent-se ells mateixos.

El Ball de Malcasats a Torredembarra està documentat en la Festa Major de 1849. “No sabem si ja es feia abans, si només es va fer aquell any o es va continuar fent uns anys més, però sabem segur que per la Festa Major d’aquell any es va representar”, assenyala Recasens, que apunta que de Balls de Malcasats se’n representaven en diferents localitats del Camp de Tarragona i el Penedès i que actualment es pot veure a la Festa Major de Vilafranca del Penedès i al Carnaval de Vilanova i la Geltrú.

Explica que el Ball de Malcasats és un ball parlat per parelles semblant al de Dames i Vells, amb altes dosis de sàtira i referències a les notícies d’actualitat. I assenyala que és un dels balls que el Protocol de la Festa Major de Torredembarra recull que es realitzava durant el segle XIX i, per tant, el que fan no és crear un nou ball sinó recuperar-ne un que ja es feia.

“No tenim pressa i possiblement no sortirem a la Festa Major fins el 2021, però ens plantegem alguna fórmula d’aparició per la Santa Rosalia d’aquest estiu. Tenim clar que el dia 4 de setembre ja hi ha molts actes programats i possiblement buscaríem sortir el 2 o el 3. Pràcticament tots els integrants estem en altres balls”, conclou Recasens.

Preparem-nos, doncs, per més sàtira per la Festa Major de Torredembarra.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This