Aigua i brossa indiquen que no hi va haver un allau de propietaris de segones residències a Torredembarra per Setmana Santa

REDACCIÓ – Torredembarra, 20/4/2020

Durant la Setmana Santa es va produir una sensació generalitzada a Torredembarra i la resta de poblacions de costa del Baix Gaià que hi havia hagut una arribada massiva de propietaris de segones residències amb el perill de propagació del Covid-19 que això podia representar. Les xarxes socials bullien i els controls de les policies locals van fer controls més exhaustius, fins i tot dins de supermercats, i van detectar algunes desenes d’aquestes persones i se’ls van imposar denúncies.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ja va avançar que les primeres dades de consum d’aigua i de generació de residus ja indicaven que aquesta arribada de no residents no havia estat tan gran com semblava, però un anàlisi més exhaustiu confirma que la probable arribada de persones a segones residències no ha estat significativa.

Amb les dades obtingudes per la Regidoria de Via Pública i Manteniment del registre de consum de l’aigua potable, s’ha pogut comprovar que durant la Setmana Santa hi ha hagut un petit augment de consum respecte a la setmana anterior de confinament, que s’ha situat al voltant del 10% a la zona dels Munts, un 15% a Marítima i un 2,5% a Baix a Mar. Pel que fa a la Setmana Santa del 2020 respecte a la del 2019, els consums d’aigua han caigut vora un 70 %.

Aquestes dades permeten fer una radiografia aproximada, però no definitiva, ja que les dades obtingudes (per zones i no per domicilis particulars ja que això infringiria la normativa) no poden discriminar quan s’ha produït l’arribada de noves persones o, simplement, alguns veïns han aprofitat per renovar l’aigua de la piscina.

Per la seva part, la Regidoria de Sostenibilitat ha analitzat, com tots els mesos, les dades de les diferents fraccions dels residus recollides de paper, cartró, envasos, vidres, matèria orgànica, resta, voluminosos (encara que el servei està suspès ens trobem amb mostres d’incivisme) i poda. Amb les dades obtingudes, en els dies previs a la Setmana Santa ja s’observa que no s’han produït els desplaçaments habituals per a ocupar les segones residències. Si els dies previs del 2019 els kg/dia d’escombraries eren de 25.314,3, aquest 2020 han estat de 17.494,3, mentre que durant els dies anteriors de confinament se situaven en 17.466,3 kg/dia.

Entrant pròpiament en el període de Setmana Santa, la comparativa entre el 2019 i el 2020 en % indica que la generació de residus d’aquest 2020 representa només el 44 % de la de l’any anterior.

Foto: La variació en les dades de recollida de residus entre abans i després de Setmana Santa són mínimes. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This