L’enginyer torrenc Pau Guasch, implicat en la creació del respirador d’emergència Respira

JORDI SALVAT – Torredembarra, 7/4/2020

“Estic fos després de dues setmanes de treball molt intens des de casa meva, a Torredembarra”, explicava aquest mateix dimarts l’enginyer torrenc Pau Guasch, membre de l’equip de l’empresa GPAInnova que ha dissenyat el respirador d’emergència Respira. L’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat aquest dimarts, 7 d’abril, un estudi clínic amb aquest respirador i Guasch ha explicat al Torredembarra Actualitat que la setmana vinent esperen ja produir les primeres 500 unitats i augmentar aquest nivell de producció les setmanes posteriors perquè els hospitals puguin assistir a les persones més greument afectades pel Covid-19.

Tot ha anat molt ràpid. En Pau explica que el diumenge 22 de març van tenir la idea amb en Pau Sarsanedas, CEO de l’empresa, d’aprofitar que tenien tot l’equip d’enginyeria aturat, a causa de l’estat d’alarma, en desenvolupar un respirador per als pacients més crítics i ajudar a proveir de material els hospitals per a fer front a l’epidèmia de la Covid-19.

“La nostra empresa es dedica a la creació de maquinària per a polir metalls i estem acostumats a dissenyar màquines molt adaptades a les necessitats de cada client en molt poc temps. Aquesta versatilitat ens dona un avantatge respecte a les altres empreses que han volgut dissenyar un respirador”, comenta l’enginyer torrenc, que actualment és manager de GPAseabots, start-up de GPA Innova, empresa la qual en va ser confundador el 2013.

GPAInnova ha sumat forces amb Siemens MAM i SMC en aquest projecte. “Els primers quatre o cinc dies van ser un esprint per poder dissenyar el respirador i després ha vingut una altra tasca més complexa que són les certificacions administratives ja que es tracta de material sanitari”, assenyala Guasch, que destaca que el 90% de materials per a la producció del respirador ja els tenien i on han tingut més problema en els sensors volumètrics, ja que a nivell mundial hi ha molt poc estoc en aquests moments.

Un equip de més de cent persones

Afirma que els primers respiradors que fabriquin aniran a cobrir la demanda dels hospitals catalans i espanyols, però que a mesura que l’afectació del Covid-19 creixi en altres països exportaran la producció cap allà i apunta que des de Mèxic ja els han contactat. Guasch calcula que un centenar de persones han treballat en el projecte, entre GPAInnova i les empreses i hospitals col·laboradors, com és el cas de Siemens amb el software. GPAInnova té la seu a Barcelona, un centre d’investigació a Olot i delegacions a la Xina i els estats Units. Guasch considera el respirador d’emergència Respira tindrà recorregut després de l’epidèmia del Covid-19 i pot ser un equipament per les ambulàncies UCI. Per això volen aconseguir el certificat CE per a dispositius mèdics.

El de GPAInnova és el segon dispositiu desenvolupat amb el suport de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona que rep aquesta aprovació. Dimarts de la setmana passada van acabar les proves de validació a l’Hospital Clínic amb un simulador, i l’1 d’abril es van fer proves amb animals al Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Al mateix temps, tal i com estableixen les directrius de l’Agència Espanyola del Medicament, es van fer les proves de compatibilitat electromagnètica per assegurar que el dispositiu no interferia en els altres dispositius de les instal·lacions sanitàries.

L’estudi inicialment es farà al Clínic i a Can Ruti i s’ampliarà a més hospitals del país i de l’estat espanyol quan es disposi de les dades dels primers pacients. L’empresa catalana MAM hi col·labora amb la industrialització i la producció, que es realitzarà a la fàbrica de Santa Perpetua de Mogoda.

Foto: Imatge de el respirador d’emergència Respira, creat per l’empresa catalana GPAInnova. / GPAINNOVA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This