L’Onada i la Biblioteca col·laboren per potenciar el ‘bookcrossing’

JORDI SALVAT – Torredembarra, 12/03/2020

La relació entre la Biblioteca Municipal Mestra Maria Antònia i la Fundació L’Onada ja ve de llarg. Diversos usuaris fan un servei de voluntariat actiu setmanal amb tasques específiques en aquest equipament municipal, com folrar i etiquetar llibres, posar alarmes o introduir registres informàtics, però també l’activitat de lectura en veu alta, participació en actes i esdeveniments actuals i en el Projecte de Biblioteques Inclusives de Catalunya.

Per altra banda, la biblioteca torrenca ja fa uns anys que va impulsar el projecte de repartiment de llibres de bookcrossing en diferents establiments de Torredembarra per donar sortida a una part de la gran quantitat de donacions de llibres que reben. El bookcrossing és una pràctica que es fa a tot el món i que consisteix a deixar llibres en llocs públics perquè els lectors els puguin llegir i tornar-los un cop acabats. En aquests lots es troben novel·les, revistes i libres infantils. Un dels treballadors de la biblioteca, Josep Maria Huguet, és l’encarregat de seleccionar i distribuir els títols donats i que no rebutgen com la resta de biblioteques del país, que no els poden gestionar.

La directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, Ana Merino, explica que tenien problemes pel volum de feina de renovar els lots de llibres dels establiments adherits al bookcrossing, que fan cada quinze dies, i va ser quan va entrar en joc un equip d’entre cinc i vuit usuaris de l’Onada que s’encarreguen des de fa un any, coordinats per una monitora, Sonia Martínez, de la renovació i ampliació dels llibres que es dipositen en els punts de bookcrossing, que són restaurants, perruqueries, clíniques dentals, una bugaderia i fins i tot una comunitat de veïns. Cinc estan ubicats a Baix a Mar i vuit dalt del poble. Durant un parell d’anys aquesta tasca l’havien fet des del Pla Educatiu Entorn.

Les persones que participen en el projecte bookcrossing són del grup del Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) i el grup de Servei Prelaboral. Primer van treballar la ruta i zonificació del repartiment a realitzar, com el missatge a compartir amb els establiments participants i col·laboradors, així com el repartiment en concret.

La valoració per part de les dues parts és molt positiva i fan una crida a nous establiments que vulguin participar en aquest projecte que es posin en contacte amb la Biblioteca Mestra Maria Antònia. La seva directora, Ana Merino, afirma que un dels principals objectius de la biblioteca és fomentar la lectura i el bookcrossing és una manera de fer-ho, de despertar el cuquet de la lectura: “Un llibre porta a un altre llibre. I alguns acaben venint a la biblioteca.” Des de la Fundació Onada, Irmina Sánchez, afirma que “aquest servei permet als usuaris i usuàries que hi participen adquirir noves habilitats socials i és una tasca d’obertura a la societat.”

Hemeroteca

Tweets recents

Share This