Roques Planes, un polígon industrial amb un gran potencial de futur

JORDI SALVAT – Torredembarra, 10/02/2020

Des de Torredembarra Actualitat hem volgut organitzar una taula rodona per analitzar i debatre sobre el present i futur del Polígon Industrial Roques Planes, un dels motors econòmics del municipi. Hi ha participat Xavier Valldosera, president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes; Josep Maria Guasch, regidor d’Hisenda, de Comerç, Indústria i Activitats, i d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torredembarra, i Jorge Ruiz, gerent de l’empresa Arandipur.

El president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes, Xavier Valldosera, considera que, per la seva posició estratègica, al costat de l’autopista AP-7, es tracta d’un dels polígons més ben situats de la província de Tarragona, però té certes mancances: “No pot ser un polígon logístic perquè no hi ha naus industrials. En cada nau en aquest moment només es pot fer una activitat i hem tingut reunions per aconseguir que hi pugui haver més d’una activitat en cada una.”

Jorge Ruiz fa dos anys que va decidir instal·lar al polígon torrenc la seva empresa, Arandipur, dedicada a la producció de plats de dutxa flexibles, i ho va fer motivat per la seva situació: “Per a una empresa petita és important estar ben ubicada perquè els proveïdors t’atendran millor. A més, Roques Planes era un dels polígons que estava més a prop d’on visc ara. Abans vivia a Barcelona i era una bogeria i m’agrada l’entorn on estem ara, rodejats de naturalesa. Els empresaris som també persones i volem viure en un entorn bo.” Un altre aspecte que destaca l’empresari és la seguretat, amb la presència al polígon de la comissaria de la Policia Local, ja que dissuadeix en un alt grau que es cometin robatoris o actes de vandalisme. Ruiz també assenyala que el polígon té una activitat important amb una sèrie de recursos com una ferreteria industrial.

Roques Planes, una prioritat per a l’Ajuntament

El regidor d’Hisenda, de Comerç, Indústria i Activitats, i d’Urbanisme de Torredembarra, Josep Maria Guasch, recorda que quan va arribar al govern era el 2015, just se sortia de la crisi econòmica i el polígon travessava una situació complexa, amb diverses empreses que havien tancat. “Des del govern tení- em clar que som una població que pràcticament viu del turisme, però el turisme és estacional. La nostra prioritat és potenciar el polígon, on hi ha activitat econòmica tot l’any i és complicat perquè a tot arreu hi ha polígons industrials i una mala situació econòmica no l’arregles des de l’Ajuntament perquè és global”, comenta Guasch, que explica que a partir d’aquí van tenir diverses reunions periòdiques amb l’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes perquè fessin arribar a l’Ajuntament les seves demandes i preocupacions.

Des de l’Associació d’Empresaris, Xavier Valldosera considera molt important la comunicació entre empresaris i Ajuntament i la bona voluntat política i predisposició per part dels polítics de les diferents regidories que han trobat. Guasch, per la seva banda, és partidari que les empreses s’associïn perquè així tenen més força i són més representatives quan és el moment de negociar amb el consistori i defensar les seves demandes i fer pressió.

“Quan els empresaris formem part d’una associació, com és la del Polígon Roques Planes, hem de tenir una visió global i no només de l’empresa que hem creat i ser col·laboratius. Potser a mi no em va bé, però anirà bé a la resta del polígon. L’empresari s’ha d’implicar més en l’associació, perquè acabarà repercutint en ell”, afirma Valldosera, i assenyala que actualment només 16 empreses formen part de l’entitat, de les aproximadament 160 que hi ha al polígon. Les empreses associades són de tipologia diferent. Una que no hi és, la més gran, que és la cadena de supermercats Dia: “Des de l’associació i l’Ajuntament hem intentat que col·labori, però van per una altra banda.”

La rotonda de l’AP-7, un problema

Sobre els canvis que ha fet des de fa més d’un any el Ministeri de Foment a la rotonda d’accés a l’autopista, Valldosera admet que hi ha queixes per part d’algunes empreses: “Els que venen de Barcelona han de fer un quilòmetre i mig més i no és atractiu.” Per la seva banda, Ruiz (Arandipur) afirma que “pensar és car, perquè és un gran esforç i necessites temps, però econòmicament tens un millor resultat.” “Posar uns blocs de formigó permanents a la rotonda possiblement no és creatiu, és fàcil. Si hi ha dos problemes, que són els vehicles que es volen estalviar pagar l’autopista sortint a la rotonda i les cues del diumenge i festius, són puntuals i es poden buscar altres solucions i no fastiguejar a tothom. A les empreses i als organismes oficials es busca la solució fàcil i no s’és creatiu”, afirma.

Per la seva banda, Guasch recorda que és una decisió del Ministeri de Foment i d’una mirada massa global que li va fer trobar la solució fàcil a la rotonda de Torredembarra. El regidor considera que no és la més correcta. Espera que, amb la gratuïtat de l’autopista, desaparegui aquesta barrera i que potser abans hi pot haver una solució per al problema.

Mirant el futur

Guasch apunta que a partir de les reunions amb els empresaris, des de l’Ajuntament han impulsat diverses accions, sobretot de manteniment, però també han aconseguit que arribi la fibra òptica al polígon. El regidor recorda que va ser complicat perquè les empreses de telecomunicacions no volien portar-la i van fer falta quatre anys, però que era important per retenir empreses i atraure’n de noves. També anuncia que en un dels propers plens municipals s’aprovarà que en una nau es pugui realitzar més d’una activitat diferent, cosa que, com indicava abans Valldosera, ara no es pot fer, i també se n’ampliaran els usos, ara també molt limi tats, adaptant-los a la Generalitat. En aquests moments s’està treballant en diverses millores en el Polígon Roques Planes, en àmbits com la il·luminació o la seguretat amb la instal·lació de càmeres de videovigilància. La millora de la senyalització també és un dels temes pendents i Guasch assenyala que hi ha una partida pressupostària per tirar-ho endavant.

Valldosera apunta, per la seva banda, que el Polígon Roques Planes té un gran potencial i fa una crida a les administracions i als empresaris a col·laborar i aportar iniciatives per potenciar el polígon.

Més lligams amb el municipi

Coneix la ciutadania de Torredembarra el polígon? Xavier Valldosera explica que va anar a fer una xerrada en un insti tut de secundària del municipi i quan va preguntar qui coneixia el polígon, de la trentena només dos alumnes van respondre afirmativament. “Hem de donar a conèixer més el polígon”, afirma. I es mostra obert a realitzar més activitats en centres educatius i amb entitats del municipi.

Per la seva banda, Jorge Ruiz assenyala que ell està interessat que la gent que treballi a la seva empesa sigui de Torredembarra i no li és tan fàcil. “Estaria bé que, estant tan a prop, la gent de Torredembarra pogués acostar-se a les empreses a veure què s’hi fa i si estan interessats a treballar”, afirma Ruiz. I Valldosera assenyala la possibilitat que des de l’Ajuntament s’impulsés algun mecanisme de selecció de personal del municipi per treballar a les empreses del polígon.

Guasch es mostra partidari de fomentar la formació professional i lamenta que fa uns anys l’especialitat de l’electricitat marxés de l’Institut Ramon de la Torre cap al Vendrell. Recorda que en altres països com Alemanya la formació professional la tenen més resolta. Els empresaris aposten perquè hi hagi més relació amb els centres educatius torrencs perquè actualment n’hi ha poca. “Volem explicar als alumnes què és una empresa i com funciona”, conclou Valldosera.

“Si el polígon creix és boníssim per a Torredembarra. De la gent que hi treballa, molts viuen a Torredembarra i els que hi treballen consumeixen al municipi”, afirma Ruiz, que destaca el valor que és que al polígon hi hagi un club de pàdel on la gent pugui aparcar fàcilment i practicar aquest esport. Segons l’empresari, aquestes coses fan que un polígon sigui còmode per als empresaris però també per als treballadors.

Foto: JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This