Un polígon industrial amb tres dècades d’història

REDACCIÓ – Torredembarra, 10/02/2020

L’origen del Polígon Industrial Roques Planes de Torredembarra el trobem en el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) aprovat el 1983 pel primer ajuntament democràtic de la vila. L’objectiu de la creació d’un polígon industrial era reactivar l’activitat manufacturera a la vila, que a partir de mitjan anys setanta havia perdut el dinamisme de les dècades anteriors. El projecte, però, va quedar encallat durant gairebé una dècada a causa del problema de la reparcel·lació. Malgrat tot, algunes empreses van començar a comprar terrenys que fins llavors eren agrícoles.

L’any 1992 el consistori torrenc va elaborar un nou projecte d’urbanització del Polígon Industrial Roques Planes amb l’objectiu de recuperar Torredembarra com a centre d’instal·lació de noves indústries netes manufactureres. La inauguració oficial es va fer l’abril de 1995, quan ja hi havia instal·lades al polígon vuit empreses, amb un 30% d’ocupació. L’empresa més gran era la multinacional alemanya Schlecker, líder a Europa de productes per a drogueria, que havia invertit gairebé quatre milions d’euros en la seva nau d’emmagatzematge i distribució al polígon torrenc. El 2013, la cadena de supermercats Dia va comprar els establiments de drogueria de Schlecker a l’Estat i el centre logístic torrenc va passar a denominar-se Clarel.

Altres de les empreses que estrenaven la zona industrial eren la cadena de supermercats Fraga, la fabricant de derivats d’escumes plàstiques sòlides Plasticel, l’empresa d’emmagatzematge de materials de construcció Valldosera, Regesa, Noumac, Pinsos Soler i la distribuïdora de butà.

En aquests 25 anys, el Polígon Roques Planes ha anat creixent i evolucionant, fins a arribar a les 160 empreses actuals. Ha passat èpoques millots i pitjors. El polígon es va veure molt afectat per la crisi econòmica iniciada el 2008, que va provocar el tancament de diverses empreses, però en els darrers anys ha aconseguit tornar a atraure noves empreses i reobrir naus tancades. A més, s’hi han instal·lat empreses de serveis i equipaments esportius com un club de pà- del o un gimnàs. Actualment també hi ha una discoteca i en alguns moments n’ha albergat dues. L’arribada de la fibra òptica al polígon el 2019 després de quatre anys de gestions per part de l’Ajuntament de Torredembarra ha estat un nou pas per garantir que el polígon segueixi creixent els propers anys en un sector amb molta competència.

Foto: JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This