Clarà es prepara per a les seves festes

JOSEP SÁNCHEZ

Com és tradició, l’agenda cultural i festiva de Torredembarra ve marcada al mes de gener per la celebració de les Festes de Sant Sebastià, al barri de Clarà. Enguany tindran lloc el tercer cap de setmana del mes, amb un programa d’actes cada vegada més enfocat als més petits, amb diversos espectacles i activitats per a infants i joves. Així ho explica la Sonia Soto, veïna del barri i una de les encarregades de coordinar la preparació d’aquesta Festa Major amb l’ajuntament.

A més de l’habitual xocolatada, els espectacles infantils o les actuacions d’algunes entitats esportives de Torredembarra, també es preveu que se celebri una botifarrada i un vermut popular i una nit, la del dissabte, amb música per a un públic més jove. Tampoc faltarà el tradicional ofici religiós a l’església de Sant Joan Baptista de Clarà i hi haurà un taller de castells amb els Xiquets de Torredembarra.

Soto comenta que igual que “les generacions canvien, les festes també han de canviar”. Per això, ja no es farà, per exemple, el ball de tarda, perquè “qui ballava eren els nostres pares i mares i ja són molt grans o directament no hi són. Qui ve ara a les fetes? Són sobretot les famílies amb fills. Ja són gairebé unes festes infantils”.

Malgrat els canvis en el model de la festa, les de Clarà es mantenen com una de les celebracions més destacades de Torredembarra durant els mesos d’hivern. Es tracta, sense cap mena de dubte, de les festes més destacades entre el Nadal i el Carnaval i atrauen molta gent d’altres barris de la Torre, més enllà dels veïns ‘autòctons’ La Sonia Soto és una d’aquestes veïnes de la zona de tota la vida i, a banda d’ajudar en l’organització de les festes, també fa d’enllaç entre el barri i l’Ajuntament, ja que actualment no hi ha una associació de veïns constituïda.

L’estat del barri

Sí que funcionen a través dels habituals grups de Whatsapp on, entre altres coses, recullen les reivindicacions que tenen els veïns de Clarà i també de Les Àmfores i que volen traslladar a l’Ajuntament. Entre aquestes, hi ha sobretot actuacions a la via pública, amb alguns problemes típics de zones urbanes amb les mateixes característiques que Clarà. “Hi ha algunes voreres que estan malament. Es va arreglar una part, però hi ha altres que estan fatal. També el tema de cablejats de les companyies telefòniques, hi ha zones on hi ha poca llum i alguns carrers es queden a les fosques, alguns parcs infantils es podrien millorar”, apunta Soto que, així i tot matisa que “passeges per Clarà i el barri no està tan malament, no hi ha una mancança gran. Són aquestes coses que has d’anar allà a fer la demanda”.

Alguns veïns es mostren escèptics pel que fa a la recepció que puguin tenir a l’Ajuntament les seves demandes, però Soto és més optimista, sobretot arran de la reunió mantinguda fa algunes setmanes amb la regidora d’Acció Social i Participació Ciutadana, Marga Rovira. “En el grup a vegades es pregunten ‘per a què serveix si no ens faran cas’. Però aquesta vegada nosaltres no els hem anat a buscar, són ells que ens han trucat. Exposem les nostres demandes i ja veurem”, explica Soto.

Des del departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, la intenció és repetir aquestes reunions amb els representants dels diferents barris de Torredembarra de manera regular per tal de recollir les seves impressions i necessitats. A més, cada regidor de l’equip de govern també té assignat un barri del qual és la referència per tractar de forma més directa amb l’administració local. En el cas de Clarà i Les Àmfores la seva regidora de barri és, precisament, Marga Rovira. A més, el barri també serà notícia durant les pròximes setmanes, ja que la regidoria de Sostenibilitat preveu desplegar el sistema de recollida d’escombraries porta a porta, que permet augmentar de forma significativa el percentatge de reciclatge i que ja s’ha posat en marxa al nucli antic, Babilònia i, recentment, al barri de Sant Jordi.

Més enllà d’aquestes millores en els seus serveis i en la via pública, les Festes de Sant Sebastià posen de manifest que Clarà es manté com un dels barris que conserva millor la seva identitat pròpia a Torredembarra. “Si pogués escollir de nou a quina zona de la Torre viure, escolliria Clarà”, explica Sonia Soto: “És un barri tranquil, on ens coneixem més o menys tots i sóc a casa, tenim el bosc al costat… per a mi, és una meravella”.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This