CRÒNICA l Eduard Rovira deixa de ser alcalde després de nou anys

JORDI SALVAT – 12/6/2024

Un dels regidors del govern municipal reconeixia al final del ple de comiat d’Eduard Rovira com alcalde de Torredembarra que tenia una mica de mal cos. La raó? La intervenció d’un dels regidors de l’oposició, l´únic que té Vox al consistori, Javier Ramírez, que sortia del guió d’un acte d’aquest tipus, en què la vessant humana s’imposa a la política. Però qualsevol ocasió és bona per imposar marcs mentals i fa temps que Ramírez lluita amb totes les forces per un: Eduard Rovira és mala persona. Però el regidor d’extrema-dreta va ser la nota discordant, l’excepció davant de la resta de grups polítics que van saber trobar aquest equilibri entre la política i la humanitat.

La seva intervenció l’havia començat Ramírez amb una cita de Víctor Hugo parlant dels malvats i l’acabava no conformant-se amb qualificar de “mal polític” a l’alcalde sortint i etzibava que és una “mala persona”. Entremig, una llarga enumeració del que ell considerava que Rovira havia fet malament -tot- durant els seus nou anys de mandat, incloent les mitges veritats i mentides amb què farceix el seu discurs ampul·lós i que et situava en una realitat paral·lela que les intervencions de la resta de representants dels grups esvaïa.

Ha estat la desagradable llarga anècdota d’un ple extraordinari, celebrat aquest dimecres, 12 de juny, que no arribat a l’hora de duració, amb l’únic punt de la presa de coneixement de la renúncia d’Eduard Rovira, prevista des de fa un any per donar pas a dos anys d’alcaldia socialista en la persona de Vale Pino, fruit del pacte entre ERC, PSC i Junts. La sala de plens no s’ha arribat a omplir del tot i eren majoria absoluta els companys de partit de Rovira, ja siguin de la secció local, exregidors o càrrecs en actiu del Camp de Tarragona. Hi era el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, o regidors de Tarragona i Cunit. Això ha fet que la intervenció de l’edil d’extrema-dreta despertés alguns comentaris i crits.

Però qui més s’ha indignat amb el discurs de Ramírez ha estat el regidor cupaire Toni Sacristan, que li ha recriminat un parell de vegades el to de la intervenció i ha demanat a l’encara alcalde per uns minuts que l’aturés. Però Rovira ha tret una nova dosi de la paciència que exhibeix als ples deixant finalitzar al regidor de Vox, tot i que no s’ha estalviat qualificar-lo de racista.

I és que Sacristan, en la seva intervenció, ha estat dur amb Rovira, recriminant-li no haver apostat per un pacte independentista amb Junts i la seva formació i haver-ho fet amb el PSC perquè “tot seguís igual”. El regidor de la CUP ha estat clar: “No podem aprovar la gestió d’aquests nou anys”. I ha posat exemples com no haver intentat solucionar els problemes de l’habitatge o haver penjat la bandera espanyola. També ha tingut un missatge per Vale Pino: “És un alcalde legítim, però no oblidi que al ple hi ha una majoria independentista”. Des de l’Alternativa, Carles Fuxet, ha acusat Rovira de “deixadesa de funcions” i al PSC de ser “la crossa d’Esquerra”. Fuxet a criticat la maca de foment de la participació ciutadana, l’augment de la pressió fiscal i si que ha posat un aprovat a la gestió del Covid.

La intervenció del regidor de Vox, Javier Ramírez, ha estat la més llarga i, com ja hem dit, la més dura amb Rovira, fent un repàs en clau molt negativa del seu mandat i l’ha titllat de “totalitari” i “narcisista” i l’ha acusat d’anar contra la seva família. També ha avisat que es queda a l’ajuntament per seguir sent l’alcalde a l’ombra des de les regidories d’Hisenda i Personal.  Després ha parlat la regidora del PP, Núria Gómez que semblava que parlés d’un alcalde diferent, ja que ha lloat el tarannà educat  respectuós de Rovira, que els ha permès arribar a enteses sempre que es busqués el benefici per a la ciutadania, malgrat estar a les antípodes ideològiques.

Des del govern, no hi ha hagut sorpreses i tot han estat elogis. Xavier Suàrez (Junt) ha qualificat el relleu de “tranquil i  d’”acte de normalitat política” fruit del pacte signat a inici de mandat i ha fet una crida a mantenir el rumb d’aquest primer any. Suàrez ha recordat que la família és qui més pateix quan et dediques a la política i encara més quan ets l’alcalde. El nou alcalde, Vale Pino (PSC) ha agraït la “generositat” de Rovira de mantenir-se al govern: “Nio estem massa acostumats en política a aquests gestos. Volem aprofitar la teva saviesa i experiència”. Pino ha destacat que Torredembarra ha estat millor que fa deu anys i ha acabat el seu discurs afirmant que el seu antecessor és “una bona persona”.

En nom d’Esquerra ha parlat qui està cridat a ser el tercer alcalde de Torredembarra aquest mandat, Raül García, que ha començat enviat un missatge al regidor de Vox: “El que hem sentit és d’una baixesa humana tremenda. Tot no es justifica en política”. El públic ha aplaudit molt. García ha qualificat el lideratge de Rovira com “generós, prudent i amb responsabilitat en la gestió” i que ha sabut afrontar la pandèmia, la crisi econòmica i l’1-O. “No s’acaba res avui. És un punt i seguit”, ha reblat.

El ple ha acabat amb la intervenció d’Eduard Rovira, que ha fet un balanç dels tretze anys que porta com a regidors, des de les dificultats en l’època Masagué quan estava a l’oposició fins al govern actual i ha agraït als qui han fet una oposició constructiva i no moguda per la ràbia i “les insatisfaccions personals”. Ha tingut un record per la seva família i per la Maria i la Pili, regidores que han mort els darrers mesos. També ha fet una mirada al futur i al repte d’arribar als 20.000 habitants i mentrestant donar resposta amb els serveis adequats a un municipi amb una població flotant molt important.

El ple ha acabat amb Eduard Rovira fonent-se amb una abraçada primer amb seu successor dins el partit, Raúl García, i immediatament després amb Vale Pino, que assumeix l’alcaldia en funcions fins que d’aquí tres dies, el dissabte a les 12 hores, es faci un nou ple en què serà escollit alcalde pels proper dos anys. I Eduard Rovira assumirà el seu nou rol com a primer tinent d’alcalde però seguirà encarregant-se de carteres tan importants com son Hisenda i Personal. Segons ha afirmat en diverses ocasions, fins al final d’aquest mandat tan atípic a Torredembarra. Ara tindrem dins del ple un ex-alcalde, un alcalde i un futur alcalde.

Fotos: A dalt, Eduard Rovira i Vale Pino abraçant.se, i a baix, una imatge de la ple. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This