Santa Teca estrenarà el 15 de juny ‘al marge, jornades de  pedra seca’ a la Nou de Gaià

REDACCIÓ – La Nou de Gaià, 27/5/2024

L’associació cultural Santa Teca organitza la primera edició d’“al marge, jornades de pedra seca” amb l’objectiu de  restaurar construccions que s’han fet malbé a conseqüència de les  inclemències meteorològiques o de l’envelliment, amb el suport de l’empresa  Marges Priorat. L’activitat tindrà lloc el dissabte, 15 de juny, a la partida del  Fornàs de La Nou de Gaià i inclourà un taller de tècnica, però també activitats  pedagògiques i culturals per alimentar i completar la jornada.

Des de Santa Teca hi ha la voluntat de posar en valor el patrimoni de la pedra  seca i en particular els murs després que la tècnica va ser declarada el 2018  Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Les jornades volen  contribuir a fer pedagogia sobre la necessitat de conservar el paisatge i posar  en valor les construccions històriques i patrimonials que l’habiten i que han  definit l’activitat de pagesos i viticultors al llarg dels anys. “al marge” vol  recuperar el mètode, la cultura i també la gastronomia que defineixen el  paisatge mediterrani.

Per aquest motiu, la jornada començarà amb un taller en horari de matí i tarda,  de 9h a 14 hores i de 15h a 18 hores. L’impartiran tècnics especialistes en reconstrucció  del col·lectiu Marges Priorat i permetrà als assistents conèixer i practicar la  tècnica de la pedra seca amb la reconstrucció de marges entre vinyes, oliveres  i garrofers. Aquesta activitat té places limitades i un cost de 25 euros/persona.  Cal fer reserva prèvia a través del correu electrònic hola@santateca.cat.

A la tarda, a partir de les 18.15 hores, s’ha programat una taula de pedra seca amb  dues arquitectes, Elisenda Rosàs i Cèlia Mallafré, especialitzades en  arquitectures i pedra seca i Carles Giménez, impulsor de Marges Priorat.  La jornada s’acabarà amb una performance de la Im.Perfecta dansa que  realitzarà una coreografia entre vinyes, homenatjant l’esperit de les fades del  camp i agraint la cura del territori i dels cultius.

Tant la taula rodona com l’espectacle de dansa són oberts al públic i no és  necessari inscriure’s prèviament per participar-hi.

Torna Santa Teca al Castell Monestir d’Escornalbou

En paral·lel a les jornades de pedra seca, Santa Teca està acabant de tancar  el programa d’activitats culturals i gastronòmiques que se celebraran al Castell  Monestir d’Escornalbou, el dissabte i diumenge 13 i 14 de juliol. La programació  es podrà consultar en breu a www.santateca.cat.

Foto: El Baix Gaià i també la Nou de Gaià està farcit de construccions de pedra seca. / SANTA TECA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This