La Generalitat supervisa la retirada de fusta cremada a la zona afectada per l’incendi forestal de la Nou de Gaià

REDACCIÓ – La Nou de Gaià, 7/4/2024

El Departament d’Acció Climàtica està supervisant la retirada de fusta cremada morta sobre una superfície de 34,2 hectàrees d’una finca de propietat privada afectada per l’incendi que es va produir el passat mes de setembre de 2023 al Baix Gaià, al paratge anomenat Muntanya del Mestret.

L’estudi d’oportunitat per donar llum verda als treballs de tractament de la fusta cremada morta s’ha consensuat amb la propietat i amb els ajuntaments de la Nou de Gaià i de Salomó. S’ha basat en criteris ecològics de reducció del risc de plagues, d’evitar futurs danys a la regeneració natural i de protecció enfront de l’erosió. També en altres criteris com la reducció de l’impacte paisatgístic, l’eliminació dels riscos sobre infraestructures (carretera T-202 i via del ferrocarril Barcelona-Picamoixons), la facilitació de la futura gestió forestal de la finca, i la rendibilitat econòmica.

L’incendi del passat mes de setembre va afectar terrenys dels termes municipals de Vespella de Gaià (5,37 ha), la Nou de Gaià (38,29 ha) i la Pobla de Montornès (6,46 ha).

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha visitat el punt de l’incendi de la Nou de Gaià acompanyant de l’alcaldessa del municipi i l’alcalde de Salomó. Xifré ha valorat que “una gestió forestal adequada ens permet ajudar a prevenir l’expansió de futurs incendis i, alhora, regenerar la zona natural que es va cremar, evitar plagues i mantenir les infraestructures de prevenció d’incendis.”

Zona inclosa en un espai de 25.000 hectàrees planificat per evitar grans incendis forestals

La zona cremada està situada en un espai inclòs al Pla de prevenció d’incendis (PPI) de la zona de protecció preferent del sector de les Terres del Francolí i el Baix Gaià. Això significa que és un dels territoris que disposa d’una planificació territorial i econòmica en el qual, sobre una superfície total de 25.189 hectàrees, s’han dissenyat i delimitat infraestructures estratègiques i complementàries i s’hi han articulat les inversions necessàries en matèria de prevenció de grans incendis forestals.

En el sector de l’incendi, una de les accions planificades al PPI que es va posar en comú amb els ajuntaments és la d’adequar una franja auxiliar estratègica associada ala carretera T-202, aprofitant la presència d’àrees agrícoles en actiu i altres recentment abandonades en la qual reduir la càrrega de combustible a cremar en cas d’incendi forestal. Així, en cas que s’iniciés un nou incendi en episodis de vent del nord-oest o d’incendi topogràfic de sud, es possibilita reduir la superfície potencial a cremar en aproximadament 550-700 ha.

Els treballs, que es van iniciar el 20 de febrer i duraran fins a finals de la setmana vinent, s’executen a amb l’acord al qual la propietat va arribar amb una de les empreses locals especialitzada en aquest tipus d’actuacions.

Foto: Una imatge dels treballs en aquests boscos de l’interior del Baix Gaià. / GOVERN

Hemeroteca

Tweets recents

Share This