Roda de Berà puja l’IBI i tres impostos més un 10% el 2024

REDACCIÓ – Roda de Berà, 29/10/2023

El Ple de l’Ajuntament va aprovar aquest dijous, 27 d’octubre, en sessió ordinària les ordenances fiscals per a l’exercici 2024. La proposta del govern municipal va ser aprovada per majoria, amb els vots a favor dels regidors i regidores de Tria Roda. De les trenta-tres ordenances, la pujada afectarà només a quatre amb un 10%: l’IBI, l’impost de vehicles i les taxes de la recollida d’escombraries i del servei de clavegueram. La pujada en el cas d’aquesta última taxa no serà percentual, sinó que l’import de les noves escomeses respon a una actualització de preus arran d’un estudi elaborat pels tècnics municipals.

L’increment sostingut dels preus dels combustibles, l’energia, o dels materials de construcció obliga, segons el govern encapçalar per Pere Virgili, a pujar, per primer cop des de fa una dècada, alguns impostos i taxes.

Durant els darrers 10 anys, des de 2014, la cistella impositiva dels rodencs i les rodenques s’havia reduït considerablement. En el cas de l’IBI, per exemple, en sis anys (entre 2015 i 2020) la reducció del tipus impositiu acumulat va ser del -19,66%, i durant els tres darrers anys aquest impost havia estat congelat.

L’increment dels preus, sostingut durant els últims anys, sobretot d’aquells serveis i productes necessaris per al dia a dia de l’Ajuntament, com ara els combustibles (amb increments d’entre el 30 i el 60%); l’energia (actualment, +170%), o dels materials de construcció com l’acer, el formigó o el ciment (+83%, +23% i +19%, respectivament), ha obligat l’equip de Govern a incrementar algunes ordenances “per poder fer front al nou escenari inflacionista i poder mantenir així l’estabilitat pressupostària”, va explicar ahir el regidor d’Hisenda, Gerard Solé.

Segons l’alcalde Pere Virgili “aquest increment anirà de la mà d’una contracció en la despesa municipal, en aquells aspectes que no representi una minva de la qualitat de vida i el benestar dels veïns i veïnes, ja que el servei al ciutadà se situa al capdavant de qualsevol política adoptada per aquest equip de Govern”.

Pel que fa a les bonificacions, la totalitat d’elles es mantenen, amb algunes reduccions de percentatges, com ara la bonificació per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic, en què es redueixen els anys, de quatre a dos, i el percentatge de la bonificació, que serà del 25% el primer any, i del 10%, el segon; o la que afecta als vehicles elèctrics i poc contaminants, per als quals la bonificació serà del 40% de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Finalment, segons va assegurar el regidor Solé, el consistori continuarà amb la tasca, eficaç i efectiva, contra el frau fiscal i d’actualització dels padrons municipals que es va iniciar durant la legislatura passada.

Foto: Una imatge del ple rodenc. / AJ: RODA DE BERÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This