Arrenca la rehabilitació de Cal Guivernau per convertir-lo en la nova biblioteca municipal de Roda de Berà

REDACCIÓ – Roda de Berà, 27/10/2023

Aquest divendres, 27 d’octubre, l’alcalde de Rod de Berà, Pere Virgili, i l’empresa contractista adjudicatària, Artifex Infraestructuras, han signat l’acta d’inici de les obres de rehabilitació i adequació a biblioteca municipal de l’emblemàtic edifici de Cal Guivernau, les quals s’allargaran durant aproximadament 18 mesos. Les obres s’iniciaran en pocs dies.

El projecte posa en valor els atributs originals d’aquest edifici històric, declarat Bé Cultural d’Interès Local al 2010. Per això, es rehabilitarà, però exteriorment es mantindrà tal i com el coneixem, sense annexos ni volums afegits que distorsionin el seu valor històric. També es respectaran els murs existents, tot i que no tindran una funció estructural.

El pressupost d’adjudicació és de 1.580.260 euros. La major part dels treballs seran sufragats a través de diferents subvencions. Per una part, el projecte va aconseguir una subvenció de 1.064.612 euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) amb els fons europeus NextGeneration, dins la línia 2 del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics de titularitat local, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. A la convocatòria es van presentar més de 1.000 projectes, dels quals el MITMA en va escollir només 181, en base a criteris de qualitat arquitectònica, solidesa, governança, enfoc integral, innovació i oportunitat. Cal Guivernau va quedar en quinzena posició, gràcies a l’alta eficiència energètica que tindrà el nou edifici.

Per altra banda, el departament de Cultura de la Generalitat, dins el Pla de Biblioteques, va atorgar al projecte 200.000 euros; i 104.774 euros provindran del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).

D’aquesta manera, com explicava ahir l’alcalde Pere Virgili durant una reunió amb els veïns i veïnes que quedaran més afectats per les obres, “de sortida, l’Ajuntament només haurà de reemborsar uns 210.000 euros, que suposa molt poc per tenir la gran i moderna biblioteca que Roda de Berà mereix”.

La nova biblioteca

El nou edifici de la biblioteca municipal Joan Martorell Coca tindrà una superfície de 881,55 metres quadrats, adequada a les necessitats d’un municipi com Roda de Berà, un gran pas si els comparem amb els 199 metres quadrats que té l’immoble -de lloguer- on s’ubica el servei actualment.

Serà una biblioteca moderna, emblemàtica, accessible, inclusiva, acollidora i flexible, que respondrà a les necessitats canviants d’un públic heterogeni. Reflectirà la nova concepció de biblioteca com a referent cultural, informatiu i formatiu, i comptarà amb tots els serveis d’una biblioteca municipal del segle XXI, els quals han estat plasmats dins del Pla Funcional, elaborats pels tècnics municipals, i validat per la Central de Biblioteques de la Generalitat. L’edifici respondrà als estàndards comuns de lectura pública, però s’adaptarà a les peculiaritats i necessitats de Roda de Berà.

L’entrada a l’edifici per la plaça de la República es mantindrà, rebaixant l’accés, una actuació que permetrà deixar visibles les restes arquitectòniques trobades en el nivell de semisoterrani. A la plaça de l’Església, s’obrirà una nova porta per dignificar aquesta façana, que actualment no és la principal.

El projecte inclou una gran impressionant claraboia-llanterna que travessarà totes les plantes proporcionant una llum natural fins a la planta baixa, que permetrà que no s’hagin d’obrir noves finestres que distorsionin l’edifici actual, i a més, aportarà criteris de sostenibilitat que milloraran l’eficiència energètica de l’edifici. Aquest va ser un dels criteris que van afavorir l’atorgament de la subvenció dels fons NextGeneration, així com el sistema de climatització per aerotèrmia i els tancaments exteriors, que permetran un aïllament molt òptim.

Pel que fa a la distribució dels espais, s’han tingut en compte les orientacions del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A la planta d’accés es trobaran el vestíbul, el taulell, l’hemeroteca i la fonoteca, i un espai polivalent; a la primera planta hi haurà els espais dedicats als petits lectors; i a la planta més alta, sota coberta, les zones d’estudi i de lectura; i un espai jove, diferenciat.

Bé Cultural d’Interès Local

L’edifici de Cal Guivernau es troba al nucli antic de Roda de Berà entre les places de l’Església i de la República. Per les seves característiques i per la seva història ha esdevingut un dels referents al centre de la vila. L’origen de Cal Guivernau és desconegut. Els primers documents daten de l’any 1793 quan pertanyia a la família Vidal Guivernau. D’acord amb l’historiador i arqueòleg Joan J. Menchon i Bes, “l’edifici és un exponent de l’arquitectura rural de les comarques meridionals de Catalunya, construït probablement al segle XVII”

L’any 1922 l’Ajuntament va comprar l’edifici a la família Vidal per tal de convertir-lo en les escoles públiques. Al 1928 es van habilitar els habitatges dels mestres i es van condicionar uns espais per a les aules. Aquesta adequació va suposar l’enderroc d’una part de la casa adjacent, Cal Barot, per ampliar la plaça i rebaixar el terreny de davant de Cal Guivernau. L’escola va entrar en funcionament durant el curs 1933-34 i ho va ser fins als anys 70 quan, per l’augment demogràfic, algunes de les aules es van traslladar a la nova escola, darrere de l’actual edifici de l’Ajuntament.

Pel seu estat de conservació a principis dels 2000 es va plantejar el seu enderrocament, però el Centre d’Estudis Rodenc, de Les Monges Associació Cultural, es va oposar i va demanar a l’Ajuntament i al departament de Cultura de la Generalitat que s’elaborés un estudi oficial.

Va ser al juny de 2001 quan la Direcció General del Patrimoni Cultural va fer arribar a l’Ajuntament uns informes en què es destacava la possibilitat que Cal Guivernau fos el castell de Roda, una qüestió que va ser reafirmada per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural al febrer de 2002. A dia d’avui, però, no s’han aconseguit prou evidències històriques. El que sí és constatable és el valor històric, cultural i patrimonial que Cal Guivernau té per a Roda de Berà. Per aquest motiu, a instàncies també del Consell Comarcal del Tarragonès i de la Societat Catalana d’Arqueologia, l’Ajuntament va declarar Cal Guivernau Bé Cultural d’Interès Local al març de 2010.

Foto: Imatge de com serà Cal Guivernau un cop acabin les obres. / AJ. RODA DE BERÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This