PAGESOS DE LES TERRES DEL GAIÀ l La Trapella: agroecologia i biodiversitat des de La Nou de Gaià

RUTH TROYANO

És l’últim divendres de setembre i enceten temporada de moniato. “Si algun meló no ha sortit bé, m’ho dius”, comenta la Luci Lorenzo a un client que va omplint la cistella al seu ritme. Se’n va l’estiu i també els cultius que li són propis com l’albergínia, el carabassó, el pebrot. La tardor es va fent lloc per bé que el termòmetre encara segueix enfilant-se. Al número 2 de l’avinguda del Mediterrani de La Mora, hi ha un dels dos punts de venta de La Trapella; l’altre és al Mercat Central de Reus. La botiga deu el nom a la trepadella, una planta lleguminosa molt comuna. Era massa llarga per fer-la servir sencera. Al capdavant del projecte d’agroecologia i biodiversitat hi ha la Luci, fisioterapeuta i biòloga, i el Dani González, enginyer tècnic agrícola. Són del Prat de Llobregat i de Sabadell, respectivament, però fa temps que habiten les terres del Gaià, dedicats a la pagesia. Des de fa quatre anys, per compte propi. Cultiven una finca de 3,5 hectàrees a La Nou de Gaià, cuiden ovelles, rucs i quatre gallines, i fa un any i mig han obert la botiga. “Hem deixat el mercat de carrer perquè era difícil per moltes coses, pel clima, pel muntatge, per l’esforç físic”, diu la Luci. També han aparcat  els repartiments a domicili.

“Diversitat de cultius, més biodiversitat” escriuen al seu compte d’Instagram acompanyant una fotografia on s’hi veuen bledes, escaroles, bròcoli, remolatxa i fonoll. A la botiga hi ha estesa amb ordre i precisió la verdura i la fruita ecològica de temporada. És un mosaic cromàtic que acompanyen altres productes de qualitat i proximitat de la zona, a les prestatgeries: ous, pa, llegums, farina, pasta, arròs, conserves i cremes, mel, cereals, sucs, fruits secs i també cerveses artesanes i kombutxa. “Són projectes que anem coneixent. Els tastem i si ens agraden, els incorporem per donar més opcions de compra al nostre client”, comenta la Luci. “La clientela és fidel, prioritza el producte fresc -que té una qualitat superior- i els preus no són elevats. El producte collit ahir, el venem avui. Aquest és el principal valor, però també hi ha el tracte humà”, resumeix. Els compradors són essencialment del Baix Camp i del Tarragonès, però els caps de setmana hi ha els de segona residència i a l’estiu, turistes i estrangers.

Fa un mes que ja no tenen oli d’oliva verge extra a la botiga. Producció molt minsa i preus pels aires. Està clar que són termòmetre de la realitat complexa que travessa la pagesia. “Si ha d’anar a més, no sabem com ho podrem gestionar. Veiem que tothom ha patit moltíssim per la sequera”, resol el Dani. “La manca d’aigua desequilibra tot l’ecosistema, és un recurs que necessita l’agricultura però també el bestiar. Som en un punt d’inflexió, per l’emergència climàtica, les puntes de calor, però també per l’increment desmesurat de costos, pels preus del combustible i de l’electricitat”, afegeix. “I cada cop som menys gent jove i agricultors professionals al camp. El territori canviarà totalment en 10-15 anys”, sentencia. I convida a la reflexió: “L’alimentació no és un valor que s’expliqui, sinó que es fa servir només per omplir la panxa”.

“Això és romàntic, però no és pràctic”

A La Trapella aspiren a un major nivell de conscienciació social, tot sabent que el ritme de vida d’avui no afavoreix projectes com el seu. El Dani és clar. Contempla la botiga i s’atreveix a dir: “Això és romàntic, però no és pràctic. Ho és la indústria alimentària i el supermercat”. Té les mans encetades de treballar la terra. L’ecologia no és només una normativa, són també valors i reconeix diferències amb altres productors. “Hi ha molts projectes petits però estem atomitzats i això ens fa més petits encara”, adverteix. Potser perquè també volen alimentar l’ànima del consumidor, el Sant Jordi passat van estrenar una prestatgeria amb llibres de segona mà. No és casualitat que hi hagués “Del amor y otros demonios” de Gabriel García Márquez que narra la vida plena de calvaris d’una nena. Els que viu avui el camp?

Foto: Els socis de La Trapella cultivant l’hort de tardor. / R. T.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This