Professionals de polítiques d’acció comunitària de tot Catalunya fan una trobada a Altafulla el 17 d’octubre

REDACCIÓ – Altafulla, 16/10/2023

La sala La Violeta d’Altafulla acollirà el proper dimarts 17 d’octubre la sessió ‘Som ETAC. Seminari d’Aprenentatge Mutu’. El Consell Comarcal del Tarragonès ha proposat aquest municipi com a seu de la trobada que agruparà a professionals de polítiques d’acció comunitària i inclusiva de tot Catalunya. En aquest sentit, Altafulla és un dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Tarragonès implicat en acció comunitària i que coordina diferents projectes de segon nivell amb l’ETAC.

L’objectiu de la sessió pretén ser un espai grupal on generar reflexió i aprenentatges. I és que aquestes trobades presencials són una bona oportunitat per generar identitat i cultura compartida entre els diferents ETAC. En el seminari es reflexionarà sobre els rols, funcions i legitimitat dels ETAC, centrant-ho en les diferents composicions d’aquests equips, exemplificant i concretant les tasques que es recullen a la fitxa dels plans, programes i projectes d’acció comunitària.

L’origen dels ETAC

En el marc del desplegament i implementació dels Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI) de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, aquesta posa a disposició dels ens locals que ho sol·liciten, via Contracte Programa, un equip tècnic local/comarcal per impulsar programes i projectes d’acció comunitària inclusiva. Aquests equips s’anomenen ETAC.

Actualment, 64 ens locals de Catalunya disposen d’un equip ETAC que rep el suport en capacitació i formació de l’Oficina Tècnica de la Generalitat per a la implantació de la política pública d’acció comunitària i inclusiva, facilitant així que els ETAC tinguin més estratègies al territori per afrontar els reptes propis, i definir i impulsar estratègies per fer de

l’acció comunitària un motor de cohesió social. El repte principal de l’acció comunitària és establir vincles de confiança amb la població per crear projectes comuns i millorar la qualitat de vida de les persones.

L’acció comunitària al Tarragonès

El Consell Comarcal del Tarragonès disposa d’un equip tècnic d’acció comunitària i inclusiva que treballa al Departament de Benestar Social de l’ens supramunicipal pels 19 municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) del Tarragonès des de l’any 2010. Actualment, aquest equip ha elaborat el mapa de vulnerabilitat del Tarragonès, consensuat amb els caps de departament de l’ens i obert a unes sessions de treball tècniques i polítiques. Aquest mapa ha de permetre elaborar i aprovar el Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de l’ABSS Tarragonès 2023-2025, entès com un pla estratègic de treball que acompanyarà en les línies a seguir als altres departaments del Consell, als ajuntaments de la comarca així com a grups comunitaris d’aquesta àrea bàsica.

Foto: La Violeta acull una jornada sobre polítiques d’acció comunitària i inclusiva a nivell català: / AJ, ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This