Els veïns de Baix a Mar d’Altafulla demanen que s’accelerin les accions per posar fi a les inundacions periòdiques

REDACCIÓ – Altafulla, 25/9/2023

El dia de Santa Tecla de 2022 va significar un punt d’inflexió per al barri de Baix a Mar d’Altafulla. Un episodi de pluja torrencial -però que tampoc es pot qualificar com d’excepcional- va provocar una greu inundació que fou notícia arreu del país. Però els veïns i veïnes del barri, farts de tants episodis ja vistos i de tanta inacció municipal durant anys, es van plantar, es van organitzar en Plataforma Ciutadana. L’objectiu és clar: obligar les administracions perquè duguin a terme les accions necessàries per solucionar les greus deficiències estructurals de drenatge de les aigües pluvials.

I en el marc d’aquesta lluita veïnal, la Plataforma va convocar els veïns i veïnes, just el dia del primer aniversari, a un recorregut reivindicatiu pels punts negres on cal que les administracions implicades -sobretot Ajuntament, Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Generalitat- actuïn de manera urgent i eficaç, i que són bàsicament quatre: la xarxa general d’evacuació d’aigües pluvials; la rasa que travessa el barri, juntament amb la rotonda que hauria d’afavorir la canalització i evacuació de l’aigua, i la desembocadura d’aquesta a la platja; les zones de la via pública on calen modificacions que afavoreixin l’evacuació de l’aigua al mar; i les basses de laminació.

Els veïns i veïnes van respondre en massa a la convocatòria i gairebé 300 persones, segons l’organització, van escoltar amb atenció les explicacions dels portaveus de la Plataforma sobre les gestions i reunions fetes fins ara. Els veïns també van aportar idees i propostes. La idea que es va reiterar era la necessitat de persistir en les reivindicacions que van donar origen a la Plataforma per tal d’accelerar les accions que posin fi a la gran problemàtica de les inundacions d’Altafulla.

La Plataforma va convidar a fer el recorregut a totes les forces polítiques de l’Ajuntament d’Altafulla, i en aquest sentit vol agrair la presència dels màxims representants municipals de Junts per Altafulla, Alternativa Altafulla i el PSC, que van poder escoltar i veure de primera mà les demandes i neguits del barri, neguits que estan ben vius atès que només fa una setmana un nou episodi de pluja va tornar a negar els baixos de diverses cases. La Plataforma lamenta que els màxims representants d’EINA, al·legant motius personals, no fessin acte de presència.

Per la seva banda, des del consistori es recorda que recentment es va fer una neteja dels embornals i aquesta millora el drenatge de l’aigua aconseguint reduir el temps que aquesta roman acumulada als carrers. Per altra banda, admeten deficiències en aquesta xarxa que es volen anar resolent amb l’ampliació de l’amplada d’alguns embornals, la creació de nous i la canalització d’aquests, ja que n’hi ha que són cecs i es desborden.

Igualment, està en marxa el projecte de creació de dues basses de laminació que haurien de contenir l’arribada d’aigua de la rasa i de la muntanya, tot i que es tracta d’una intervenció costosa i que es pot allargar en el temps..

Foto: Els participants a l’acte organitzat per la Plataforma la Plataforma d’Afectats per les Inundacions de Baix a Mar d’Altafulla. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This