ACTUALITZACIÓ l Estabilitzat l’incendi forestal a Vespella de Gaià, que ha cremat 30 hectàrees

REDACCIÓ – Vespella de Gaià  / La Nou de Gaià, 22/9/2023

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit estabilitzar, a les 18.41 hores, l’incendi que des de les 14.50 hores afectava els municipis de Vespella de Gaià i La Nou de Gaià.

Els Bombers de la Generalitat han treballat sobre una extensió de 40 hectàrees de les quals la superfície cremada correspon a 30 hectàrees, segons informen els Agents Rurals. El perímetre de l’incendi assoleix els 4 quilòmetres i té una amplada de més de 600 metres. La velocitat de propagació ha estat de 1,5 quilòmetres per hora i els focus secundaris generats pel cap de l’incendi han assolit una projecció d’entre 250 i 300 metres.

El vent de mestral, moderat però sostingut, ha enfilat l’incendi en direcció ascendent pels turons de la zona de la Muntanya de Mestret. La prioritat dels efectius d’extinció ha estat el flanc esquerre, que presentava potencial forestal en direcció a Vespella i Salomó, una zona història d’incendis i on ja s’hi va donar un d’important el 1993.

Fins aproximadament les 19.45 hores, els mitjans aeris han estat refredant una zona molt castigada per la sequera continuada malgrat la pluja recent. La vegetació morta i deshidratada no es beneficia d’aquesta aigua i es converteix en combustible disponible que propicia incendis virulents i ràpids. Les previsions apunten que el vent de mestral es mantindrà i, des del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, s’alerta que, malgrat les pluges, els dies amb vent de mestral o tramuntana seguiran presentant un alt risc d’incendi.

118 bombers amb 53 dotacions, 10 de les quals aèries, han treballat en l’incendi. Durant la nit un contingent més reduït repassarà la zona buscant-hi punts calents per evitar revifalles durant unes hores en què la previsió de vent es manté.

Segons els Agents Rurals, l’incendi ha afectat una superfície d’unes 30 hectàrees dels termes municipals de La Nou de Gaià i Vespella de Gaià, i en menor mesura de la Pobla de Montornès, segons dades provisionals d’Agents Rurals. La major part de l’afectació ha estat en terreny forestal (92,77%) però també ha afectat zona agrícola (3,5%) i urbana (3,27%). Pel que fa al tipus de vegetació, la major part és arbrat (75%) però també matolls, conreu i pastures.

Per la seva banda, Protecció Civil informa que el Pla Infocat es manté en fase de prealerta i que els confinaments dictats aquesta tarda als municipis de La Pobla de Montornès i Vespella de Gaià ha s’han aixecat.

Foto: Imatge aèria de l’incendi. / BOMBERS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This