L’Arc Serveis celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer amb tot un mes ple d’activitats

REDACCIÓ – Roda de Berà, 6/9/2023

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, que se celebra el dia 21 de setembre, L’Arc Serveis organitza tota una sèrie d’activitats durant aquest mes al Tarragonès i al Baix Penedès. L’entitat que treballa i ofereix serveis a la gent gran també aprofita aquestes dates per reivindicar més “compromís i solucions reals” per part de les administracions per afrontar aquesta malaltia que afecta avui en dia a prop de 120.000 persones a Catalunya i un milió al conjunt de l’Estat espanyol.

Les seus de L’Arc Serveis a El Vendrell i a Tarragona, i el Centre de dia per a gent gran de Roda de Berà presenten als seus aparadors la Lola, una veïna de 79 anys que té Alzheimer i que explica, en format de còmic, les diferents etapes de la malaltia.

Aquest mes de setembre també es posa en marxa el “Projecte Social” guanyador del Concurs Social que L’Arc Serveis organitza cada any a l’Institut Andreu Nin del Vendrell. L’últim projecte guanyador va ser el disseny d’un codi QR en format targeta per a persones amb afàsia, Alzheimer o amb alguna demència, que conté les dades personals i la informació adient per localitzar persones de forma directa en un moment de desorientació o pèrdua.

El dia 21, al Centre de dia per a gent gran Marinada de Roda de Berà, projectarà el curt “Alguna cosa queda”, amb direcció i guió d’Ana Lorenz, Premi FIC-CAT 2012 i tot seguit conferència sobre les diferents fases de l’alzheimer a càrrec de la doctora. Marcela Garay i la dotora Graciela Pérez de la  taula comunitària de la Xarxa Santa Tecla del Vendrell.

El dia 22 i 27, agents de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) dels Mossos d’Esquadra faran una xerrada amb consells i eines per saber com actuar si ens trobem una persona que no localitza la seva llar o si es perd.

D’altra banda, el 27 de setembre a al tarda es realitzarà un taller de manualitats, a càrrec d’una professional de L’Arc Serveis, adreçat a un grup de persones majors per tal de confeccionar un joc de taula perquè en facin ús a casa seva com a eina d’estimulació cognitiva. Cal recordar que és important treballar per evitar el deteriorament del cervell i les habilitats de la persona. Aquesta trobada amb persones majors serà l’inici de moltes més en què es treballaran diferents vessants: relacions, oci i lleure i la socialització per evitar la “ Soledat “ no volguda.

Compromisos i solucions reals

Des de L’Arc Serveis s’aprofita el Dia Mundial de l’Alzheimer per reivindicar “més compromís i solucions reals a la malaltia” per part de totes les administracions públiques. L’entitat considera imprescindible una aportació econòmica al sobrecost que suposa cuidar una persona amb Alzheimer i recorda que les famílies assumeixen un 70% del cost de la malaltia i que moltes famílies han de deixar de treballar per tenir cura d’un malalt, a més del problema afegit d’aïllament social del familiar que cuida.

Per tot plegat, la gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, demana més inversió en equipaments i serveis per afrontar la malaltia com ara centres de respir, espais especialitzats, suport psicològic tant a malalts com a cuidadors i entitats de suport o més recursos per a la investigació de la malaltia.  “No volem que quedi en paper mullat com cada any i demanem que aportin solucions de veritat”, sentencia Torra.

Foto: Lola, etapes de l’alzheimer en cómic Ala seu de la plaça de les Garrofes del Vendrell. / L’ARC SERVEIS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This