L’Ajuntament d’Altafulla pacifica el trànsit en l’entorn escolar aquest curs 2023-24

REDACCIÓ – Altafulla, 1/9/2023

L’Ajuntament d’Altafulla de la mà de la Policia Local ha treballat aquest estiu un pla per pacificar el trànsit en l’entorn escolar tot reduint els carrils i la velocitat de circulació dels vehicles. La mesura, segons la coalcaldessa Alba Muntadas, “respon a la voluntat de millorar els accessos de les escoles i fer-los més segurs i saludables”. I és que els centres educatius són llocs amb molta vida i cada dia s’hi acosta molta gent, entre alumnat, docents i famílies.

Es tracta, segons Muntadas, de “protegir les escoles tot transformant el seu entorn a través de diverses accions per guanyar en el benestar de les persones”. D’aquesta manera, a grans trets, a partir d’aquest curs 2023-24 es milloren els accessos als centres, s’amplien les zones d’estada per als vianants, s’instal·len elements de seguretat i es reordenen espais com zones de càrrega i descàrrega així com estacionaments de l’entorn. De fet, la iniciativa enllaça amb el futur projecte de camins escolars per tal que l’alumnat es desplaci als centres caminant o en bicicleta.

El punt en què més visibles es faran aquests canvis serà a l’escola La Portalada, on les accions són consensuades amb l’Associació de Famílies d’Alumnes del centre. En aquest sentit s’ha pacificat una part de la plaça de La Portalada, la més propera a la porta principal d’accés al col·legi, amb diverses barreres New Jersey tant a l’inici com la sortida de la plataforma lliure de vehicles. Alhora també s’ha pintat amb una graella groga la zona reservada a l’estacionament d’autobusos i canvien de posició les places d’aparcament destinades a motocicletes i a persones amb mobilitat reduïda.

Paral·lelament, en aquest àmbit comprès entre els carrers Premsa i Safranars la velocitat màxima de circulació passa a ser de 10 quilòmetres per hora, i per donar prioritat als passos de vianants s’han instal·lat diversos coixins berlinesos i tanques de protecció amb la calçada. Pel que fa a les places d’estacionament de cotxe que hi havia fins ara, val a dir que, aproximadament, es redueixen en un terç. I això, segons ha avançat el sergent de la Policia Local, Jordi Gil, “tindrà els seus efectes a l’encreuament entre l’avinguda Marquès de Tamarit i el carrer President Companys”.

Amb l’inici del curs “es notarà un increment de vehicles en aquest altre punt”, preveu Gil. I per aquest motiu ja ha avançat que s’aplicarà un dispositiu de mobilitat especial durant les primeres setmanes de classes amb diversos agents “per intentar pacificar el trànsit” i d’altra banda “facilitar, acostumar i aconseguir que quan sigui possible les famílies vagin a l’escola a peu, en bicicleta o altres mitjans”.

En relació amb l’altra escola de primària, El Roquissar, així com amb l’Institut, els canvis no seran tan significatius perquè la zona no és tan transitada. Si que es registren novetats però, sobretot durant tot el primer trimestre lectiu i part del segon, mentre durin les obres del centre de secundària. I és que aquestes intervencions comportaran que diversa maquinària s’hagi de desplaçar per la zona i ocupi espais que són d’ús habitual de la ciutadania.

L’afectació principal ve donada pel fet que el transport escolar no podrà utilitzar l’espai comprès entre l’IES i l’estadi municipal Joan Pijuan per fer la volta i tornar a sortir, i perquè les places d’estacionament de vehicles particulars d’aquest punt queden anul·lades per les infraestructures de l’empresa que realitza els treballs. Davant d’aquest fet, el sergent Gil explica que els autocars que arribin pel carrer Camí de l’Oliverot pujaran pel carrer Roquissar per donar la volta a la rotonda del Pavelló Poliesportiu i tornaran a descendre perquè l’alumnat baixi del transport i aquest pugui marxar desfent el mateix camí per on ha vingut. A més a més, per evitar un col·lapse viari, la Policia Local tancarà aquesta rotonda als vehicles particulars mentre hi hagi moviment d’autobusos i durant les primeres setmanes destinarà diversos agents a la zona per dirigir el trànsit.

Foto; Una de les escoles altafullenques. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This