Una dotzena de cellers participen el 5 d’agost en la 3a edició de la Festa del Cartoixà a La Nou de Gaià

REDACCIÓ – La Nou de Gaià, 2/8/2023

La Nou de Gaià acollirà aquest proper 5 d’agost la tercera Festa del Cartoixà, una varietat de raïm ancestral del Camp de Tarragona que l’associació Santa Teca vol enaltir mostrant els cellers catalans que avui la vinifiquen amb respecte i coneixement enològic. La festa esdevindrà un any més un aparador de vins autòctons i singulars, creats per elaboradors que volen mantenir la nomenclatura antiga de ‘cartoixà’ o ‘cartoixà marí’ a l’etiqueta, tot i que és una varietat de raïm que també s’ha conegut amb el nom de ‘cartusià’.

Santa Teca acompanya els vins amb un programa d’actes aglutinador que mostra la riquesa gastronòmica i cultural de les comarques de Tarragona.  La Festa del Cartoixà, que està pensada per a tots els públics, compta amb el suport de l’Ajuntament de la Nou de Gaià i de la Diputació de Tarragona.  Els actes programats es desenvoluparan entre els Jardins del Cercat i la plaça de l’Església de La Nou.

Dotze cellers

A la tercera Festa del Cartoixà hi participaran una dotzena de cellers de les comarques de Tarragona, de la Conca de Barberà i del Penedès que elaboren vins amb aquesta varietat ancestral, però que són radicalment diferents entre ells, amb estils i interpretacions diverses, el que demostra la polivalència del cartoixà. Són Celler 9+, Sicus Terrers Mediterranis, Escabeces, Celler Tanca els Ulls, Celler Mas Bella, , Dasca Vives, celler Sanromà, David Baixas, Mas de la Sabatera. Tots ells cultiven i elaboren el cartoixà i el cartoixà vermell – o alguns d’ells porten vins brisats i escumosos –  en alguns casos amb vinyes velles.

Gràcies al coneixement enològic i a la determinació dels viticultors, en els últims anys s’ha anat recuperant la vinificació d’una de les varietats més antigues de les comarques de Tarragona. El resultat són vins francs, frescos i expressius, amb acidesa marcada, i aromes salins i herbacis. Se n’elaboren vins joves però també amb criança, demostrant que la varietat té capacitat d’envelliment.  Les propostes gastronòmiques de la Festa del Cartoixà aniran a càrrec dels restaurants Portal 22, l’Hor i La cuina de Presentits.

Extens d’activitats culturals

Al seu voltant, Santa Teca ha organitzat un programa extens d’activitats culturals. Mar Pujol presentarà el seu disc en solitari; Enric Casasses amb Don Simon i Telefunken ens aportaran la clau poètica per acabar fent un brindis al sol amb companyia de Martí Sales. Chaqueta de Chandal posarà el punt final musical, que anirà acompanyat dels DJ’s Música MOderna DJ’s i d’Òscar Guayabero. Una instal·lació d’andròmines musicals interactiva i un taller ceràmic amb fulles de cartoixà pensat pel públic familiar seran les activitts proposades per a tots els públics.

“La festa del Cartoixà és cultura digestiva i aliment per a l’ànima, és cruïlla i fusió de propostes culturals, gastronòmiques, vinícoles i territorials”, resumeix el coordinador de Santa Teca, Berna Rios. I afegeix: “És un certamen que se suma al dinamisme cultural dels pobles del Gaià que estan programant amb regularitat propostes eclèctiques i qualitatives”.

Els espectacles programats en el marc de la Festa del Cartoixà són gratuïts, mentre que els tiquets de les consumicions de vins i gastronomia es podran comprar in situ.

Foto: Una imatge de l’any passat de la Festa del Cartoixà. / SANTA TECA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This