OPINIÓ l Creixell.Crims: La consolidació d’un festival

RAQUEL GÁMEZ-SERRANO – Escriptora i directora del Festival CREIXELL.CRIMS

MARIBEL PÉREZ FONTANILLAS -, Responsable Biblioteca Municipal Bibliocreixell

Ara que ja ha passat una setmana i escaig de la segona edició del Festival de novel·la Criminal en Català CREIXELL.CRIMS, podem fer-ne una valoració més acurada, més enllà de les congratulacions i de la ressaca literària. Si l’any passat hi havia serrells per pentinar, en l’àmbit logístic o fins i tot alguna programació paral·lela, enguany estem molt satisfets del resultat final. No debades vam disposar del doble de temps per a organitzar-lo, deu mesos, que és el desitjable per a un esdeveniment d’aquesta magnitud.

Enguany, hem assolit la consolidació i hem construït un festival amb personalitat pròpia, fruit de mantenir-nos fidels als nostres objectius inicials: la divulgació dels autors del gènere criminal en català per tal de fomentar la lectura al municipi, oferir espais on es creïn sinergies entre els diferents actors del sector literari (autors, editorials, agents, crítics culturals, etc.) i el públic lector i, finalment, crear una oferta turística de qualitat, vehiculada a través de la literatura i de la cultura en general. No hem d’oblidar que el festival compta en la seva programació amb altres disciplines com actuacions de teatre, música, projeccions de cinema o fins i tot una exposició fotogràfica com la que es va inaugurar el passat dia 14 de juliol a Cal Cabaler, a càrrec de l’escriptor i fotògraf Xulio Ricardo Trigo: Negre sobre blanc. Rostres de la novel·la criminal. És una exposició de gran interès perquè està pensada perquè sigui ampliable i itinerant, de tal manera que durà el nom del municipi de Creixell pel circuit de festivals de novel·la criminal, fins i tot fora de Catalunya.

Un dels punts més destacables d’aquesta edició ha estat la participació de diferents associacions del municipi. Des del primer dia, vam tenir clar que CREIXELL.CRIMS era un festival del poble, dels veïns, i que per això era crucial la seva complicitat, com les residències per a persones grans, l’Associació de Comerciants de Creixell o fins i tot el grup de voluntaris autodenominats “els criminals”. Aquesta és una característica que el diferencia d’altres festivals i, en aquest sentit, continuarem treballant.

Han estat deu mesos continus de feina, creant el club de lectura CREIXELL.CRIMS a la Bibliocreixell, amb fòrum complet de les vint-i-cinc places, visitant instituts de Torredembarra fent divulgació de la novel·la juvenil, una col·laboració amb el FIC-CAT, el Festival de Cinema en Català, a Roda de Berà, una conferència a càrrec d’Ilumi Ramos, la directora de La Bòbila, la biblioteca de l’Hospitalet que consta amb el fons més gran de novel·la negra i policíaca de tota la península, una ruta literària a càrrec de l’escriptor

i antropòleg Jordi Suñé, presentacions prèvies de llibres, tallers d’enigmes… en definitiva, una gran dinamització cultural a través de la Bibliocreixell. L’any vinent tenim previst incidir en els instituts i visitar els cicles formatius. També treballarem amb els alumnes del cicle superior de l’escola Les Eres de Creixell, en el marc de les activitats de Biblioescola. Els llibres d’enigmes i misteri agraden molt als preadolescents i considerem que és un bon element per atraure’ls a la lectura i fer presents els llibres a la seva vida com a factor de diversió i entreteniment. Només així aconseguirem millorar un tret fonamental de la seva formació: la comprensió lectora.

També estem especialment cofois de la rebuda de la creació dels dos nous premis, el Premi Juvenil de Relats de Misteri Jordi Tiñena i el Premi Trajectòria CREIXELL.CRIMS i el ressò que se n’han fet els mitjans de comunicació. Ens quedem amb l’espineta de no haver pogut atorgar el II Premi Margarida Aritzeta, tot esperant que l’any vinent en sigui més reeixit. No deixa de decebre que amb 45 novel·les presentades no n’hi hagi cap mereixedora del premi. Enguany, a diferència de l’any anterior, les novel·les tenien un llenguatge més acurat però, en canvi, les que se’n podrien haver salvat, presentaven una manca en el desenvolupament de la trama, de l’ambientació i dels personatges o, en segons quins casos, eren novel·les ja escrites anteriorment que no aportaven res al gènere. Ser jurat del premi és una responsabilitat molt gran perquè per molt que tots maldem per trobar un bon escrit, premiar per premiar —perquè és l’opció més fàcil, si més no n’és més popular que deixar el premi desert— és anar contra la nostra literatura. Ja no és tan sols escollir la millor novel·la, sinó també que tingui prou qualitat perquè sigui publicable.

Resumint, personalment penso que el principal motiu de l’èxit del festival és la professionalitat amb què tothom hi ha treballat, tenint cura del mínim detall: ja sigui l’organització, com els col·laboradors o els patrocinadors. Un exemple d’això és l’ambient de germanor amb què el grup de voluntaris hi van col·laborar i com el va encomanar a molts dels assistents. La seva tasca és indispensable. I això és extensible als autors, la generositat i excel·lència amb què van actuar en les taules rodones. Sabem que l’èxit garantit és directament proporcional a la qualitat de la programació i per això convidem autors de primera línia del panorama criminal en català.

Si fem un balanç de participació, enguany hem superat les expectatives. Amb una assistència de gairebé un centenar de persones a la inauguració al Casal Municipal, un flux continu de públic rotatori tant a Cal Cabaler, on es va arribar a comptabilitzar un altre centenar de persones, i una setantena a la plaça del Mirador, malgrat l’onada de calor. El canvi climàtic serà un factor a tenir en compte a la tercera edició i en la planificació dels escenaris. En qualsevol cas, estem molt satisfets del resultat. Segons dades aportades per La Capona, que aquesta edició era la llibreria resident, hem triplicat les vendes de qualsevol festival i respecte a les de l’any passat, s’ha venut un terç més.

Al mes de setembre començarem a treballar en la tercera edició del Festival i en les activitats prèvies que l’acompanyaran, així com en el ja indispensable Club de lectura CREIXELL.CRIMS de la Bibliocreixell. Us convidem a seguir-nos i a endinsar-vos amb  nosaltres en el món de la bona literatura.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This