La segona edició del Festival Creixell.Crims se celebra el 14 i 15 de juliol amb una allau de novetats

JORDI SALVAT – Creixell, 13/6/2023

Creixell.Crims tornarà a convertir la localitat del Baix Gaià en l’epicentre de la novel·la negra criminal en català els propers 14 i 15 de juliol. I ho farà en una segona edició que arriba carregada de novetats, que la seva directora, Raquel Gámez-Serrano, ha detallat en la presentació del certamen aquest dimarts, 13 de juny, a la Casa de Cultura Cal Cabaler. Enguany hi participen onze editorials, una més que en la primera edició, tres de les quals són especialitzades en novel·la criminal.

“L’objectiu d’aquesta segona edició era consolidar-nos, però crec que anem una mica més enllà, ja que ens ha anat arribant que editorials, autors i agents, compten amb les dates del Creixell.Crims. El que volem amb el festival és donar veu als autors del gènere negre en català”, afirma Raquel Gámez-Serrano. I és que pels tres espais del Creixell-Crims -el Casal Municipal, Cal Cabaler i la plaça del Mirador- hi passaran autors com Rafael Vallbona, Sebastià Bennasar, Anna Maria Villalonga, Josep-Anton Baulenas o Margarida Aritzeta entre altres. També visitarà Creixell un autor internacional, l’italià Flavio Soriga, que conversarà amb el seu traductor, Pau Vidal en la darrera taula rodona.

Una ruta literària

La directora del Festival Creixell.Crims ha explicat les diferents novetats d’enguany. La primera serà ben aviat, el dissabte 1 de juliol: una ruta literària dramatitzada a càrrec de l’activista cultural creixellenc Sergi Clofent, que permetrà conèixer quatre crims que es s’han produït a la localitat del Baix Gaià al llarg de la seva història. Usuaris de les dues residències de gent gran del municipi han elaborat les banderoles del festival que es podran veure ja uns dies abans de l’inici de l’esdeveniment. El cartell és obra de la il·lustradora Clarisa Starling, una dels trenta voluntaris que fan possible el certamen.

Una altra novetat serà l’exposició fotogràfica “Negre sobre blanc. Rostres de la novel·la criminal, a càrrec del fotògraf i escriptor Xulio Ricardo Trigo. S’inaugurarà el divendres 14 de juliol, a les 11:00 hores, a Cal Cabaler. Trigo explica que darrerament està treballant molt el retrat i que en aquesta mostra se’n trobaran quinze d’escriptors catalans. Pretén que l’exposició sigui itinerant i es pugui veure en altres festivals de gènere criminal del país.

Vespre de premis

Aquell dia, a les 19:00 hores, es farà la inauguració del festival, al Casal Municipal, i després s’estrenarà una taula rodona dedicada als crims juvenils i es lliuraran dos nous premis. El I Premi Juvenil de Relats de Misteri Jordi Tiñena homenatjarà aquest escriptor tarragoní mort fa uns anys. El relat guanyador es publicarà al Torredembarra Actualitat. Per altra banda, es coneixerà el nom del guanyador del I Premi Trajectòria, que Gámez Serrano ha avançat que serà per “un autor català molt estimat”.

Durant la primera jornada es lliurarà, a més, el II Premi Vila de Creixell-Margarida Aritzeta. Fa uns dies es va tancar el termini de presentació d’originals, i n’han arribat 45, tres més que en la primera edició l’any passat, una xifra que l’organització valora molt positivament. Abans, Margarida Aritzeta conversarà amb el guanyador de la primera edició, Francesc Puigpelat. En aquesta primera jornada també es coneixerà el guanyador I Concurs d’aparadors criminals, una altra de les novetats, amb la participació d’establiments del poble. Un còctel i aperitiu, amb acompanyament musical clourà la primera jornada.

La segona, que arrencarà a les 11:00 hores a Cal Cabaler, la segona jornada amb tres taules rodones i les signatures d’autors. Després es farà el dinar al restaurant Gavina i els autors seran traslladats a prop del mar amb la col·laboració de l’Associació de Vehicles Clàssics. A les 18:00 hores, a la plaça del Mirador, es reprendran les taules rodones i després del sopar de cloenda es podrà gaudir de la darrera de les novetats: cinema a la fresca, a les 22:00 hores, amb la pel·lícula 7 raons per fugir, fruit de la col·laboració de Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT)  de Roda de Berà.

El Creixell.Crims continua tot l’any. a directora de la BiblioCreixell, Maribel Pérez Fontanillas, destaca la bona acollida del Club de Lectura Creixell.Crims, conduït per Raquel Gámez-Serrano, amb la participació d’entre 25 i 30 persones. Enguany han treballat diferents corrents i èpoques, des de Doyle a Mankell i a la tardor continuarà amb noves propostes. La novel·la negra està arrelant amb força a Creixell.

Foto: D’esquerra a dreta, Raquel Gámez-Serrano, Xulio Ricardo Trigo i Maribel Pérez Fontanillas. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This