Campanya contra el maltractament a la gent gran al Tarragonès i al Baix Penedès

REDACCIÓ – Roda de Berà, 16/5/2023

Davant la proximitat del 15 de juny, Dia  Mundial de la sensibilització contra el Maltractament a la Gent Gran, L’Arc Serveis ha iniciat com cada any una campanya sota el lema “El Silenci ens converteix en còmplices”. La campanya de sensibilització  consisteix en un treball de prevenció, detecció, formatiu i informatiu que convida a la societat “a generar respecte i valorar els drets de les persones majors a viure una vida amb qualitat, on no sigui acceptat cap abús o maltracte envers la gent gran, així com denunciar tota injustícia cap a les persones majors”.

Una de les accions formatives sobre prevenció, detecció i intervenció és una guia dissenyada per part de l’empresa, que indica com actuar en cas de detecció d’un possible cas de maltractament. La iniciativa és possible gràcies a la formació i assessorament de la mà dels Mossos d’Esquadra  a través de l’ORC del Vendrell, a les professionals del SAD (Servei d’Ajuda a Domicili) i a persones que treballen a primera línia amb persones grans, amb dependència i vulnerabilitat que són un enllaç amb un lligam emocional molt estret, sobretot, amb dones grans. Aquestes representen un perfil invisibilitzat que no acostuma a denunciar mai aquestes situacions, que s’han normalitzat durant anys.

Activitats de sensibilització les escoles

Enguany la campanya també arribarà a les escoles. Es realitzaran còmics sobre diferents tipus de maltractament, confeccionats per nens i nenes d’escoles de Tarragona, el Vendrell i Roda de Berà, que penjaran els còmics de forma visible als aparadors de les tres seus de L’Arc Serveis.

Sensibilització i “més responsabilitat política”

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, alerta que un maltractament “no tan sols inclou violència física, sinó que presenta múltiples formes de violència: psicològica, sexual, farmacològica, omissió, abandonament, abús econòmic, bretxa digital, infantilisme, edatisme,…”. Torra lamenta que avui dia encara “existeix una falta de consciència sobre el maltractament, una realitat oculta que aquesta Covid-19 ha agreujat i ha fet més visible”.

Jerusalem Torra, a més de sensibilitzar, exigeix “responsabilitat política, de país i de les administracions públiques i empreses privades” amb propostes com les que es portarà, aquest dijous 18 de maig, al Parlament de Catalunya perquè es treballi conjuntament amb entitats. Entre les demandes hi ha la formació de professionals que treballen amb persones grans; la creació de protocols municipals per actuar davant el maltractament de persones grans; evitar la burocràcia i trobar recursos més àgils per donar protecció a les víctimes.

Una de cada sis persones grans pateix algun maltractament

El maltractament a les persones grans es produeix quan una persona o institució, -per acció, omissió o tracte negligent-, causa dany o angoixa a una persona gran. Acció que pot ser puntual o repetida en el temps, vulnera la integritat física, psíquica, sexual o econòmica de la persona gran i es dona quan hi ha una expectativa de confiança entre qui agredeix la víctima.

Segons dades dels Mossos d’Esquadra, s’estima que una de cada sis persones grans pateix algun tipus de maltractament i només es denuncia un de cada 24 casos.

L’any 2021 van ser ateses 1.186 persones majors de 65 anys víctimes de violència a la llar.

Foto. Una de les xerrades organitzades per L’Arc Serveis. / L’ARC SERVEIS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This