‘Labordeta, un hombre sin más’, guanyadora d’un Goya, es projecta a la Violeta el 12 de maig

REDACCIÓ – Altafulla, 10/5/2023

El documental ‘Labordeta, un hombre sin más’, dona a conèixer la part més íntima de José Antonio Labordeta, “la persona que es va convertir en una llegenda que encarna la veu dels desfavorits, de les minories, de l’Espanya buidada”. La Violeta d’Altafulla acollirà aquest divendres,12 de maig, a les 20 hores, la projecció de la pel·lícula, amb la presència dels seus directors, Gaizka Urresti i Paula Labordeta, i la participació especial del cantant Dani Flaco. Tot plegat, presentat pel periodista i president del Col·legi de Periodistes de Tarragona, Esteve Giralt. En aquest sentit, cal destacar que és la primera vegada que el film es projecta en aquest format de presentació a la província de Tarragona.

Amb la perspectiva que donen els anys es mesuren les figures icòniques, el temps és l’únic jutge que determina quan un nom passa a ser llegenda i les seves fites a formar part de la memòria col·lectiva. Deu anys després de la seva pèrdua, el 19 de setembre del 2010, José Antonio Labordeta havia passat la prova del temps. D’això no en tenien dubte la vídua, Juana de Grandes, ni les seves filles Ana, Ángela i Paula, ni les seves netes Marta i Carmela, i per això era el moment d’emprendre aquest viatge en forma de documental per la vida d’un marit, un pare i un avi.

Aquestes tres generacions unides per la seva persona són el fil conductor d’una pel·lícula que repassa els moments àlgids d’un cantautor que va emocionar a tota Espanya amb himnes com el Canto a la libertad, amb Aragó sempre al seu cor, des del Congrés dels Diputats o des de la petita pantalla a Un país en la mochila. Però a més descobreix a través de records, vídeos, imatges familiars inèdites i llocs carregats de simbolisme el costat més privat del que l’imaginari col·lectiu recorda com a poeta, cantautor, escriptor, comunicador, polític i professor; pel seu compromís, les seves lluites, els seus somnis i la seva rebel·lia valenta i honesta.

A més, el mateix Labordeta és narrador actiu durant el documental a través d’un dietari que va escriure al llarg d’una dècada i que la seva dona va descobrir durant el rodatge. Un manuscrit que veu la llum per primera vegada en aquest documental i que revela una part desconeguda per a propis i estranys: la de l’origen de les seves tristeses, les seves frustracions, el lloc on amaga les seves confessions.

Les entrades per la projecció estan a la venda a la web lavioleta.sacatuentrada.es per un preu de 10 euros.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This