El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó enceta una nova temporada aquest 7 de maig

REDACCIÓ – Salomó, 5/5/2023

El Ball del Sant Crist de Salomó ja ha posat en marxa el compte enrere per a l’inici de les funcions del 2023, que s’enceten aquest diumenge 7 de maig coincidint amb la Festa Major en honor a la Santa Creu. Una nova temporada de l’era postpandèmia molt esperada pel centenar de persones, aproximadament, que durant tot aquest mes posaran en escena uns fets llegendaris del segle XVI que la tradició popular ha mantingut fins a dia d’avui.

A la representació s’explica que, davant la fam que patia Salomó i tota la comarca, un mercader de la vila, Josep Nin, embarcà vers Alger a la recerca de blat. I que quan aquest tornà a la població, no només ho feu amb l’aliment, sinó que també hi dugué la imatge d’un Crucifix miraculós que comprà per trenta monedes i després de diversos estira-i-arronsa amb un musulmà, que fins i tot el dugueren a comparèixer davant la justícia reial.

De fet, el compromís del poble de Salomó és tan gran a l’hora d’escenificar aquest espectacle teatral d’arrels medievals, que cada nova temporada introdueix millores a les funcions. Segons el Mestre del Ball, Raimon Casals, “per reinventar-se i no caure en la monotonia, dotar les representacions de dinamisme, i que l’espectador d’anys anteriors repeteixi ara”. I el millor exemple d’això es podrà comprovar enguany, en què queda consolidat el paper del diable al tram final del Ball, tal com assenyala el text original, hi ha joves agafen el relleu d’actors més veterans, es renova una part del vestuari, i s’introdueixen diversos canvis en la il·luminació d’algunes escenes.

L’obra, que pertany al gènere dels balls parlats, de molta tradició al Camp de Tarragona i al Penedès, combina teatre, dansa, llum i efectes especials. I per a l’alcalde de la vila, Antoni Virgili, “és un clar reflex de què és Salomó i la seva gent, explica la història i recorda els avantpassats, alhora que manifesta l’estima del poble per la cultura i les tradicions”. Una conjuntura que fa que el Ball del Sant Crist estigui declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Quatre representacións

Les representacions, que enguany escauen els dies 7, 14, 21 i 28 de maig, tindran lloc a les 12 del migdia a l’església. Les localitats són numerades, i per a informació i reserves cal contactar al telèfon 675 845 861, al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat, o bé recórrer a la venda online d’entrades que tot just enguany s’ha posat en funcionament. A més, l’organització de l’espectacle també ha signat un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinin l’entrada d’accés a l’espectacle, menús, excursions i visites guiades. Les ofertes es poden consultar al lloc web www.balldelsantcrist.cat.

Foto: Un moment de la representació de l’any passat. / PILAR BISA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This