Desarticulada una organització criminal dedicada al cultiu indoor de marihuana que operava al  Baix Gaià

REDACCIÓ – Altafulla, / Creixell / Roda de Berà, 26/4/2023

La Guàrdia Civil ha desarticulat a la província de Tarragona una organització criminal d’origen albanès, dedicada al cultiu intensiu de marihuana. En l’operació s’ha entrat en diversos habitatges d’Altafulla, Creixell i Roda de Berà. Es tracta de la segona operació policial de 2023 per part de la Guàrdia Civil contra la delinqüència organitzada instal·lada a la demarcació tarragonina.

La denominada Operació OASI, es va iniciar el mes d’octubre passat de 2022 pel que han estat necessaris diversos mesos de recerques fins a poder determinar l’existència d’un grup organitzat i estructurat per al cultiu intensiu de marihuana a l’interior de cases i xalets de la Costa Daurada.

Després de mesos de recerca i autoritzat pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 del Vendrell, s’ha procedit a l’explotació de l’Operació OASI amb l’entrada i registre en un total de 16 habitatges distribuïts entre les localitats de Cunit i Altafulla. Per a les entrades a ha estat necessària l’actuació d’unitats especials de reserva de la Guàrdia Civil.

S’han detingut a un total de 19 persones de nacionalitats albanesa i, en menor mesura, russa. Cadascun dels detinguts tenia una funció preestablerta, ja anessin cuidadors, vigilants o supervisors. Gràcies a les vigilàncies policials es va poder comprovar com aquesta organització era molt activa, iniciant els desplaçaments per tots els habitatges de matinada i amb molt poca presència de veïns per a passar més desapercebuts.

Col·laboració Policial i d’ENDESA

En aquesta recerca s’ha comptat amb la destacada col·laboració de les policies locals d’Altafulla, Calafell, Creixell, Cunit, Roda de Berà i el Vendrell i Vigilants Municipals d’Albinyana, així com tècnics d’ENDESA que han col·laborat en la detecció del frau elèctric i han procedit a anul·lar les connexions irregulars.

Donada la magnitud de l’operació i el nombre de detinguts, ha estat necessària la col·laboració de Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional de la província, els qui han facilitat els seus centres de detenció fins a la posada a disposició judicial dels investigats.

A l’interior dels habitatges s’han localitzat complexes instal·lacions elèctriques per al cultiu de plantes de marihuana, algunes d’elles amb panells de focus LED amb la finalitat de dificultar la detecció de l’alt consum. Els sistemes d’aire condicionat, al costat dels focus, estaven connectats al sistema d’energia elèctrica generant un consum aproximat equivalent a una població de 700 habitatges i una defraudació de més de 500.000 euros.

Durant el desenvolupament dels registres s’ha localitzat una pistola, un regirar i una arma llarga d’aire comprimit, municionada amb boles d’acer. En alguns domicilis s’han localitzat gossos que han estat derivats a centre municipals per a la recollida d’aquests animals.

En els 16 registres efectuats s’han localitzat més de 11.127 plantes de marihuana, 112 quilos de cabdells i 11.745 euros

Els 19 detinguts, als quals se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, cultiu i tràfic de drogues i de defraudació de fluid elèctric, passaran a la disposició del Jutjat d’Instrucció CINC dels del Vendrell.

Aquesta operació s’emmarca en el Pla Nacional d’Actuació contra la Criminalitat Organitzada associada a la producció i tràfic de Marihuana, de la Secretaria d’Estat de Seguretat que, al desembre de 2021, va marcar com un dels objectius de la  estratègia de lluita contra el narcotràfic la desarticulació d’aquesta mena de grups de crim organitzat.

D’aquesta manera, s’actua contra els fenòmens delincuencials que causen un greu mal a la societat i que es posicionen com una de les principals amenaces relacionades amb la salut pública.

Fotos: Dues de les imatges de l’operació policial antidroga. / GUÀRDIA CIVIL

Hemeroteca

Tweets recents

Share This