‘Alexa’ es converteix en una eina revolucionària per l’autonomia de la gent gran o dependent

REDACCIÓ – Tarragona, 21/3/2023

En el marc de la XVI Jornada del Dia Mundial del Treball Social de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, celebrada el passat dijous 16 de març, L’Arc Serveis va presentar els resultats de la prova pilot del projecte guanyador del I Concurs de Projectes Socials per a gent gran de la URV. Es tracta del projecte ‘Els assistents virtuals per a promoure l’autonomia i l’envelliment actiu’, de l’estudiant premiada Carla Martínez, que demostra que els dispositius ‘Alexa’ permeten automatitzar tasques i processos per millorar l’agilitat i atendre de manera més eficaç les necessitats de les persones majors o dependents.

La prova pilot que ara finalitza ha tingut una durada de 10 mesos, en els quals s’ha fet una diagnosi i mostreig, el desplegament dels dispositius als domicilis de persones grans de perfils diversos i s’ha procedit a l’avaluació i l’obtenció de dades per a les conclusions finals. A la prova pilot hi han participat persones majors o dependents de la Bisbal del Penedès, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona.

Els resultats

Pel que fa als resultats obtinguts en les diferents fases del projecte, destaquen la millora de l’autonomia aconseguida, la reducció de la soledat no volguda, la millora de la socialització, l’ocupació saludable del temps, el suport a la presa de medicació, els recordatoris o experiències singulars com el servei d’acompanyament d’escolta a càrrec del Mossèn Antonio Rodríguez del Vendrell, a través de l’assistent virtual Alexa. Al llarg del temps, també s’han incorporat noves adaptacions i funcions als dispositius com ara endolls intel·ligents, l’automatització de l’encesa de bombetes, etc…

L’altra vessant positiva d’aquest projecte ha estat la promoció de l’accés a les noves tecnologies per lluitar contra la bretxa digital.  Al projecte hi han participat tant persones que són usuàries del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) com d’altres i s’han sumat recursos existents als municipis on s’ha desenvolupat la prova pilot.

Els resultats del projecte es van presentar davant el jurat del concurs, la representant de l’empresa Copland Susana Zafra i davant de representants dels ajuntaments que voluntàriament han fet un seguiment i han apostat pel projecte. L’acte va finalitzar amb la projecció d’un vídeo, amb la intervenció de persones usuàries del projecte que van fer una valoració de l’Alexa i que va ser la part més emotiva de la presentació.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, explica que, “amb aquests resultats es demostra que la nostra aposta és molt positiva i valorem aquest recurs com una eina molt important”. Torra afirma que “les Noves Tecnologies han vingut per quedar-se, ja que no han substituït a les persones, sinó que ens hi hem adaptat i complementat per treballar per una bona prevenció amb l’objectiu que la gent gran o dependent guanyi autonomia”. Finalment, Torra ha agraït la col·laboració de “tots els ajuntaments i agents implicats per haver-nos donat suport durant tots aquests mesos, al jurat del Concurs i a la premiada Carla Martínez, pel seu projecte de millora de la qualitat de vida d’aquestes persones”.

Foto: Imatge de l’acte de presentació, celebrat dijous passat 16 de març, a la URV, / L’ARC SERVEIS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This