El govern d’Altafulla no obté prou suport de l’oposició i fracassa en l’aprovació del pressupost 2023

REDACCIÓ – Altafulla, 30/12/2022

El govern d’Altafulla acaba malament l’any 2022. O el que és el mateix: comença de la pitjor manera possible el 2023: fracassant en l’aprovació del pressupost municipal del proper exercici. El vot en contra dels cinc regidors de l’EINA-ERC i de la regidora socialista i el no adscrit van fer insuficient el suport dels edils de Junts i ARA als quatre del govern. Sis a favor, set en contra.

En el ple extraordinari d’aquest dijous, 29 de desembre, amb l’únic punt de l’ordre del dia de l’aprovació del pressupost, s’havia arribat sense un desenllaç clar i el vot en contra de Xavier Rofas ha estat decisiu, igual quan l’any passat la seva abstenció va permetre tirar endavant el pressupost del llavors govern en minoria de l’EINA-ERC. En el debat ha quedat clara la precipitació de l’executiu per aprovar els comptes municipals abans d’acabar l’any i no donar més temps per aconseguir més suport de l’oposició. La convocatòria de la Comissió d’Hisenda va ser el passat divendres, 23 de desembre, i el ple extraordinari, sis dies després, comptant que entremig hi havia les festes de Nadal.

‘De gestió, sense grans inversions’

En la presentació dels números per a l’exercici 2023, el regidor d’Hisenda, Francesc Farré, els ha definit com “de gestió, sense grans inversions, tal com es van comprometre en el moment de fer efectiva la moció de censura”. En el pressupost que volia aprovar l’Alternativa hi havia cinc grans partides diferenciades: la redacció del projecte de la residència de gent gran, fer l’estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya sobre les marees de la platja i la remodelació de la zona del Voramar (40.000 euros), posar en marxa l’Escola d’Adults i garantir la programació de La Violeta (60.000 euros)

El regidor de l’EINA Jordi Molinera ha discrepat en què que el pressupost municipal per al 2023 estigués basat en l’actual, tal com el govern defensava afirmat que en un 90% era el mateix que el 2022, i ha criticat “la manca d’ambició i il·lusió” dels números proposats. Des del principal grup de l’oposició, també ha retret el rebuig a les dues propostes que havien fet: incloure el projecte del carrer de Dalt i rebaixar el sou del càrrec de confiança.

La regidora del PSC, Inma Morales, ha qualificat el pressupost de “surrealista” i ha lamentat la quantitat destinada  al projecte del Centre de Dia per a la gent gran: 15.000 euros.  Per la seva banda, el regidor no adscrit, Xavier Rofas, criticava que s’hagués prescindit de convocar una Comissió d’Urbanisme per parlar sobre la remodelació del Parc de Voramar o el futur de la piscina municipal, que ha quedat fora dels comptes per la manca de consens entre tots els grups.

Els regidors de l’oposició que han donat suport al pressupost municipal han justificat el seu vot favorable. El regidor de Junts per Altafulla, Hèctor López Bofill, s’ha alineat amb el govern en bona part de les seves propostes, sobretot les referents la platja i la programació de La Violeta. En aquest darrer punt ha admès que li hauria agradat mantenir la xifra inicial per a la programació de la sala cultural, però ha afirmat ha dit que entén la petició de Natàlia  Sanz (ARA Altafulla), de destinar 10.000 euros dels 70.000 previstos per a la programació de la Violeta a l’apartat de Comerç, Turisme i Emprenedoria. López Bofill ha defensat la necessitat d’augmentar els diners per a la programació de l’Altafujazz, que ha estat recollida per part d’Alternativa, i complir els acords adquirits amb algunes entitats en la seva breu etapa com a regidor de Cultura i Esports.

Panorama complicat

Altafulla comença l’any 2023 amb els pressupostos prorrogats de 2022. Segons explica l’Alternativa en un comunicat aquest divendres, que aquesta pròrroga “impossibilita incorporar  coses no previstes fa un any, a més de no poder fer contractes dels serveis de neteja  d’edificis, escola d’adults, socorristes, estació depuradora i de la persona de confiança  que coordina serveis municipals com la brigada, també s’hauran d’incorporar despeses  obligades com els 172 mil euros d’increment de personal sense poder incrementar els  ingressos previstos, amb la qual cosa és molt difícil incorporar en uns pressupostos  prorrogats coses no previstes com el projecte de la Residència de Gent Gran, la  posada en marxa de l’Escola d’Adults o l’estudi de la UPC sobre corrents marines o fins  i tot les partides pels aniversaris de les entitats”.

L’Alternativa ha afirma que “malgrat estar obligats a prorrogar els pressupostos del 2022, la ciutadania ha de saber  que ens en sortirem i que no podran aturar la bona gestió que Alternativa Altafulla, amb Montse Castellarnau al capdavant, ha demostrat aquests darrers mesos”. Per cert, l’Alternativa encara no ha confirmat si Castellarnau serà la seva candidata a l’alcaldia o optaran per un nou o nova alcaldable.

Per la seva banda, el principal grup de l’oposició, l’EINA-ERC, ha estès la mà a tots els grups i “treballar en uns pressupostos que ens agradin a tots, independentment de l’opinió d’Alternativa”. Queden menys de cinc mesos per a les eleccions municipals i tot indica que serà un suplici del govern nascut de la moció de censura del maig passat i que ara només el formen els quatre regidors de l’Alternativa després de la marxa fa uns mesos de Junts i la negativa reiterada d’ARA d’incorporar-s’hi.

Foto: Un moment del ple extraordinari se l’Ajuntament d’Altafulla d’aquest dijous. / AJ, ALTAFULLA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This