Els Versots dels Diables Petits d’Altafulla per Sant Martí encara cuegen amb comunicats creuats

REDACCIÓ – Altafulla, 20/12/2022

Ha passat gairebé un mes i mig des de Sant Martí, la Festa Major d’Altafulla, i un dels actes que es van celebrar encara porta cua. Es tracta dels versots dels Diables Petits d’Altafulla, que es van representar passat el 6 de novembre. A Twitter van tenir força repercussió, amb acusacions d’adoctrinament i manipulació dels infants per part de polítics i veïns de la vila, però, un mes després, els directors dels tres centres educatius del municipi -l’Institut d’Altafulla, l’escola La Portalada i l’escola El Roquissar-  han emès un comunicat conjunt expressant el seu rebuig i malestar davant del contingut dels versots.

“Assenyalar amb noms i cognoms, insultar, humiliar el professorat en un acte públic, teatralitzar actes vandàlics i difondre qüestions de la seva vida privada, en cap cas ha de formar part de la celebració de la Festa Major”, afirmen els directius en el comunicat, en què defensen que “des dels centres educatius treballen per aconseguir una societat en què el respecte sigui la base de la relació entre les persones i també de la comunitat educativa”. Per aquest motiu, exigeixen el mateix respecte i tracte cap a tot el personal que treballa en els centres educatius d’Altafulla.

“Com a educadors no acceptem l’insult i la manca de respecte que van mostrar els autors dels versots, recitats pels Diables Petits, i difosos a les xarxes socials (Youtube, Instagram, Twitter…), a més de la venda del text en comerços del poble i de manera particular per membres del Grup de Diables d’Altafulla. Creiem que es pot fer sàtira sense humiliar, assenyar i insultas”, conclouen.

La resposta del Grup de Diables

Aquest dilluns, 19 de desembre, ha arribat un dur comunicat del Grup de Diables d’Altafulla, que defensa a capa i espasa el contingut dels versots i els emmarca en la llibertat d’expressió. “Els versots satírics dels balls parlats dels diables representen l’expressió viva d’una funció dels diables festius que ve d’antic i que avui és plenament vigent: l’exercici de la sàtira vers les persones i la societat que els envolta entesa en el propi context de la llibertat d’expressió estrictament referida a la sàtira”, afirmen des del grup festiu, que mantenen que “els versots no van promoure actes vandàlics tal i com han fet públic i tot el que es va dir i fer, forma part de la sàtira i en el context propi i intrínsec de la representació dels versots”.

“Els actes que celebra cada entitat a la Festa Major queden a la decisió de cadascuna d’elles, per tant, no creiem que els centres educatius hagin de censurar la llibertat d’expressió ni menys posicionar-se d’aquesta manera per uns actes que succeeixen fora del centre”, declaren en el comunicat, en què indiquen que “els versots satírics dels Diables Petits són escrits pels nois i les noies que reciten precisament els versots, joves de 9 a 16 anys, que, com a persones amb pensament crític expressen lliurement temes de la vida quotidiana del poble, i d’especial interès per ells i elles, portats a la sàtira. Els integrants adults de la colla ja tenen el seu propi espai per expressar-se lliurement”.

El Grup de Diables lamenta que, “tot i que els versots satírics d’enguany tenen el mateix estil i tarannà dels deu anys anteriors, hagin suscitat tanta polèmica, intencionadament per parts interessades, quan en altres edicions s’havia pres com el que són: un ritual amb contingut satíric”.

Però els Diables altafullencs van més enllà i lamentem profundament que “les directores i el director hagin permès l’assenyalament, en privat, d’alumnes membres de la colla en centres escolars d’un acte celebrat fora del centre”, i rebutgen i denuncien “aquesta mala praxis fent ús de l’abús de poder”.  També rebutgen que “partits polítics concrets de l’Ajuntament d’Altafulla, Alternativa Altafulla i Junts per Altafulla, s’hagin posicionat en contra dels Diables Petits de manera interessada i intencionada”.

En el comunicat, també rebutgen i denuncien que “un regidor de l’Ajuntament d’Altafulla, Hèctor López Bofill (Junts per Altafulla) hagi comparat els Diables Petits amb la màfia siciliana, concretament utilitzant el concepte de l’ ‘ormetà’ i amenaçant la seva fulminació si arriba a ser alcalde” i  les manifestacions del president de l’AFA del Roquissar, Eduardo Manchón, i les directores i el director dels centres que, públicament “hagin vessat de manera explícita acusacions de delictes (bullyng, assetjament, amenaces…) contra els Diables, i això, atès el context satíric dels versots no és cert”. Segons els Diables., “aquestes manifestacions sí que poden ser titllades de delicte: acusar falsament a algú d’un delicte no comès”. També rebutgen la mala praxis periodística d’un mitjà de comunicació www.altafulles.cat , dirigit per Òscar Ramírez, que “ha qualificat els versots d’adoctrinament a menors sense contrastar la informació”.

Finalment conclouen que “la sàtira està perfectament emparada per la llibertat d’expressió en una societat democràtica i  madura”, i no accepten “de cap manera qualsevol tipus i forma de censura antidemocràtica”. I van més enllà: “Els versots satírics del Grup de Diables d’Altafulla són un element viu de la cultura popular  indivisible dels diables. I com, des de fa 35 anys, i tal com diu el Llucifer, que ‘si hi ha algú ressentit, l’any que ve en tindrà dues tasses’”.

Alternativa qualifica els Diables de “perdonavides” i els demana que reflexionin

En aquest creuament de comunicats també hi ha entrat l’Alternativa Altafulla, únic grup polític que actualment forma part del govern del municipi, que s’ha posicionat “al costat de la comunitat educativa d’Altafulla”. “Educar en valors és un dret de les famílies o de la societat i els partits polítics tenim l’obligació de vetllar per facilitar aquesta tasca, primordial pels nostres fills i filles. Per aquest motiu Alternativa Altafulla considera intolerable que s’apel·li a la tradició dels versots dels Diables i la llibertat d’expressió per injuriar el professorat dels centres educatius”, afirma la formació política, que recrimina als responsables de l’entitat que “lluny de reflexionar i disculpar-se, tornen a criticar amb l’acusació que censuren la llibertat d’expressió.”

“Tota sàtira té límits: no hi cap el menyspreu, la manca de respecte i l’assenyalament públic, i menys encara cap als educadors”, manté l’Alternativa, que rebutja que les persones responsables de l’entitat eludeixin la seva responsabilitat “traspassant-la als menors”. Segons el grup polític, “assenyalar el professorat i qualificar-lo de ‘cutre’, ‘borde’ o amargat no és cap sàtira sinó un insult i, a més, es va fer escarni de les pintades contra la direcció de l’Institut, recreant un acte delictiu, que està tipificar en el Codi Penal com vexacions i està sent investigat per la policia”. I afegeixen que “aquesta desafortunada teatralització, que podria ser apologia d’actes vandàlics, és encara més greu quan la protagonitzen menors d’edat”.

Alternativa Altafulla afirma que “veu amb molta preocupació que la reflexió se substitueixi per la politització generant divisió a la població: com si els defensors de la bona educació estiguessin en contra de la cultura popular”. Conclou el comunicat amb una aposta “per una sàtira sense humiliació” i demana als portaveus del Grup de Diables d’Altafulla que deixin de costat “l’actitud de perdonavides”, que facin una reflexió i es disculpin.

Foto: Un moment de la representació. Podeu veure els Versots complets en el vídeo. / DIABLES ALTAFULLA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This