‘Creixell fa memòria’, el nou llibre de Jordi Suñé, es presenta el 8 de desembre

REDACCÓ – Creixell, 30/11/2022

El Casal municipal de Creixell acollirà el proper dijous 8 de desembre, a les dotze del migdia, el darrer llibre que ha escrit per l’antropòleg torrenc Jordi Suñé: Creixell fa memòria. Editat per l’Ajuntament de Creixell, es tracta d’un treball de caire històric i etnogràfic realitzat a partir d’una trentena d’entrevistes a àvies i avis del poble.

Suñé, autor de diversos treballs de recerca sobre la comarca, ha comptat amb el suport tècnic de Sergi Clofent i Pau Josa, que han enregistrat vídeos i escanejat fotografies i documents per tal d’elaborar productes audiovisuals en un futur proper que donin a conèixer el patrimoni del municipi.

El llibre recull, al llarg de les seves quasi 300 pàgines, més de 250 imatges antigues i molts retalls de les entrevistes que expliquen com era Creixell abans que el poble i l’entorn es transformessin per sempre més. La generació entrevistada encara va viure en un poble on la pagesia era la principal ocupació dels seus veïns i on els serveis que avui en dia gaudim, com el clavegueram o l’aigua corrent, no existien.

En el llibre s’inclouen diversos apartats. Es parla del cicle de la vida, on s’explica com els infants naixien a casa o els jocs que feien al carrer, per exemple. Es recullen els antics oficis dels veïns de Creixell. A part dels pagesos, Creixell tenia pescadors, boters, pastors, carboners, ferroviaris, barbers, etc. Aquests avis i àvies han estat testimonis del canvi d’una manera de viure que havia evolucionat ben poc al llarg dels anys pretèrits. Tot d’una, aquest municipi es va transformar amb la urbanització del litoral, l’abandonament de la terra, l’arribada del turisme i dels cotxes.

L’objectiu del llibre, segons el seu autor, també és “que tothom pugui gaudir d’aquest petit tros de món donant vida a les imatges en blanc i negre i als records dels més grans. Creixell té futur perquè té unes arrels profundes i unes branques ben obertes al món. Creixell és un poble amb identitat pròpia, té ànima”. Suñé destaca també un dels èxits del procés de recerca: “Tots els avis i àvies han volgut participar i han gaudit amb les converses que hem tingut. Hem creat un bon ambient i tothom s’ha engrescat”.

Foto: Portada del nou llibre de Jordi Suñé. / TWITTER

Hemeroteca

Tweets recents

Share This