Impuls definitiu al Camí de les Terres del Gaià, un itinerari natural i patrimonial transitable paral·lel al traçat del riu

REDACCIÓ – Tarragona, 11/11/2022

Impulsar el riu Gaià com a recurs de natura, lleure, identitat i història mitjançant un itinerari transitable a peu al llarg dels seus 64 quilòmetres: el Camí de les Terres del Gaià. Aquest és l’objectiu de la Taula del Gaià, organisme que aquest dijous, 10 de novembre, ha renovat el protocol de col·laboració entre les diferents administracions que hi participen: la Diputació de Tarragona, els 22 ajuntaments per on transcorre el riu (Santa Coloma de Queralt, les Piles, Pontils, Querol, el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Bràfim, Montferri, Vilabella, Salomó, Renau, el Catllar, la Riera de Gaià, la Secuita, la Nou de Gaià, Vespella de Gaià, Rodonyà, Tarragona, Altafulla, Masllorenç i el Montmell) i els quatre consells comarcals d’aquest territori (Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Penedès i Tarragonès).

La presentació pública de l’acord ha tingut lloc al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte encapçalat per la presidenta de la institució, Noemí Llauradó, i en què, a més dels representants dels ajuntaments i els consells comarcals, també hi ha assistit el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació, Josep Forasté, i membres de les associacions ciutadanes implicades en aquesta iniciativa mediambiental i patrimonial. Aquestes són l’Associació Mediambiental la Sínia, Hort de la Sínia, Centre d’Estudis del Gaià, Associació Terres del Gaià, Institut d’Estudis Vallencs, Associació Som Terra de Safrà, i Amics de Sant Magí de la Brufaganya.

“Es tracta d’un projecte molt engrescador basat en un dels eixos del nostre Pla de Mandat, com és la sostenibilitat, des del punt de vista mediambiental i també econòmic i social. La Taula del Gaià ha d’afavorir aquesta triple sostenibilitat, promovent la millora del riu i del seu entorn per tal que reverteixi al territori també pel que fa al turisme i l’economia dels 22 municipis, refermant-se alhora com a actiu antropològic i d’identitat col·lectiva”, ha indicat la presidenta de la Diputació a l’inici de la trobada. De la seva part, el diputat Josep Forasté ha refermat el caire sostenible del projecte, que a més d’impulsar la conservació del riu, “el posarà a l’abast de la ciutadania, tot aprofitant els seus actius naturals i patrimonials, que són evidents i molt destacables”.

Un camí practicable en tot el seu traçat

Del protocol que s’ha presentat se’n derivarà la redacció d’un projecte que permetrà fer el camí practicable en tot el seu traçat i harmonitzar-ne la senyalística. Així, s’avançarà en relació a l’avantprojecte, 2021-2022, que fins ara ha servit de guia per disposar d’una visió de conjunt en totes les actuacions que es duguin a terme en el futur, com ara la senyalització, l’adequació de petites zones de regulació d’ús públic o la millora de passos o cruïlles del riu, entre altres.

El Camí de les Terres del Gaià inclou com a punt de l’itinerari l’Albereda de Santes Creus, propietat de la Diputació de Tarragona, institució que hi treballa per la renaturalització de l’indret per tal de consolidar-lo com a espai natural i pedagògic de referència. D’altra banda, municipis com Querol o el Catllar ja han dut a terme actuacions emmarcades en el Camí de les Terres del Gaià, tal com han detallat els seus respectius alcaldes durant la trobada a la Diputació. A Querol, per exemple, s’han desbrossat espais i s’ha habilitat un pont penjant sobre el riu, ha explicat l’alcalde, Jordi Pijoan. I al Catllar, s’han creat itineraris saludables, plantat arbres o s’ha habilitat un centre d’interpretació, ha destacat l’alcalde, Joan Morlà, el qual també ha fet èmfasi en la col·laboració d’entitats mediambientals i ciutadanes en diferents projectes. Altres ajuntaments també han engegat actuacions amb el mateix objectiu d’ús sostenible dels espais pròxims al riu.

Es preveu que el projecte estigui enllestit el 2023, i que les actuacions que se’n deriven s’executin el 2024.

Foto: Foto de família dels integrants de la Taula del Gaià. / DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This