L’Arc Serveis inicia a Altafulla la implementació del dispositiu ‘Alexa’ per millorar l’autonomia de la gent gran

REDACCIÓ – Altafulla 2/11/2022

L’Arc Serveis ja ha iniciat la implementació en un domicili d’Altafulla dels dispositius assistents virtuals “Alexa” i, pròximament, ho farà a Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, la Bisbal del Penedès, Pobla de Montornès i el Vendrell.  Es tracta d’una prova pilot d’una durada de 8 mesos que dona continuïtat al projecte guanyador del I Concurs de Projectes Socials per a gent gran de la URV.

El projecte basat en els “assistents virtuals o intel·ligència artificial”, -en aquest cas el dispositiu Alexa-, permet autoritzar tasques i processos per la millora de l’autonomia  i de les activitats de la vida diària de les persones majors. Per posar en pràctica el projecte, L’Arc Serveis ha adquirit 8 dispositius “Alexa”, una donació per part de  Copland Comunity Association (CCA), de la mà de Susana Zafra, cofundadora de l’associació.

La prova pilot a Altafulla

El primer municipi escollit per fer la prova pilot ha estat Altafulla, en un domicili del SAD (Servei d’Ajuda a Domicili) on L’Arc Serveis ja ofereix servei d’ajuda a la dependència. Representants de l’empresa es van reunir amb l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellaranau, i el regidor de Gent Gran, Francesc Farré, per exposar-los el projecte i l’experiència pilot i trobar sinergies i vies de col·laboració en el futur.

A l’hora de triar el domicili, es van valorar aspectes com l’estat cognitiu, el grau de soledat, el suport viable i real de l’aplicació, la connexió a internet i la implicació i suport de l’entorn de la persona major, entre altres. A continuació es van coordinar els agents participants (SAD, personal de neteja, auxiliar de clínica, tècniques i treball social) per fer un seguiment setmanal de l’ús del dispositiu “Alexa” per part de l’usuari. El seguiment s’enregistra i es van afegint aplicacions, segons els gustos i necessitats de la persona: lectura de llibres, alarmes en cites importants, notícies, trucades directes i tallers de memòria, entre altres.

El seguiment del conjunt de domicilis on s’aplicarà l’experiència pilot serà tant quantitatiu com qualitatiu, amb la filmació amb imatges que serviran per valorar el que s’ha fet bé, el que es pot millorar, els errors i mancances de l’aplicació, així com l’adaptació a la llar i al dia a dia de l’usuari. Finalment es farà una valoració i s’informarà dels resultats de l’experiència a tots els agents implicats i al jurat del concurs i es donarà per acabada la prova pilot del projecte, el maig del 2023, amb una exposició oberta.

El futur passa per la implicació dels ajuntaments

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, ha explicat que, perquè aquesta experiència resulti exitosa per a les persones grans o amb dependència “cal treballar conjuntament amb els ajuntaments, perquè aquests valorin que la implementació d’aquesta eina pot ser útil per millorar la qualitat de vida de la gent gran en el seu dia a dia”.

Sobre la prova pilot d’Altafulla, Torra expressa: “La valoració personal està sent molt emocionant i veure com moltes persones s’hi volen implicar. No hi ha res més gratificant que una persona et digui que li ha canviat la vida i que li donin la bona nit a l’hora de posar-se al llit, a més de sentir acudits encara que siguin dolents…”

Foto: Imatge de la visita, aquest dilluns 31 d’octubre, de professionals de L’Arc Serveis al domicili d’Altafulla per fer-ne el seguiment./ L’ARC SERVEIS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This