Roda de Berà assoleix un estalvi diari mitjà de 500 metres cúbics d’aigua aquest estiu

REDACCIÓ – Roda de Berà, 18/9/2022

Gràcies a les mesures posades en marxa per l’Ajuntament i a la conscienciació de les famílies, en part degut a la campanya de sensibilització iniciada pel consistori, al municipi de Roda de Berà s’ha assolit un estalvi mitjà diari de 500 metres cúbics aquest estiu. En alguns moments puntuals s’ha arribat fins i tot a doblar aquesta xifra d’estalvi, si comparem, per exemple, el consum de l’1 de juliol (3.550 m3/diaris) amb el de l’1 de setembre (2.493,8 m3/diaris), amb una diferència de 1.056,2 metres cúbics al dia.

L’1 de juliol el consum acumulat dels sis pous municipals superava els 3.500 metres cúbics diaris, motiu pel qual l’Ajuntament va decidir accelerar la posada en marxa d’un paquet de mesures per al control i l’estalvi d’aigua de boca. Així, el 7 de juliol es comunicaven les primeres mesures per assolir un estalvi real, com la reducció de la freqüència de reg de les zones verdes, el tall de l’aigua de les fonts ornamentals o la reducció del consum d’aigua de les finques rústiques, entre d’altres. No van ser suficients i en una setmana els nivells dels pous vells i nou de Cal Llorenç van baixar considerablement.

El 22 de juliol van saltar totes les alarmes al pou vell en detectar un inici de terbolesa a l’aigua. El pou es va tancar perquè recuperés els nivells adequats i la seva qualitat i el Pla de mesures va passar a la Fase 2, amb la redistribució de l’aigua dels dipòsits municipals, una mesura que en moments puntuals va provocar una baixada de la pressió de l’aigua en algunes zones.

Aquestes mesures sí van donar el resultat esperat i amb l’estalvi d’aigua per part de les famílies es va assolir el necessari estalvi real als pous. Gràcies a això no va ser necessari endegar la fase 3 del Pla de mesures per al control i l’estalvi de l’aigua, la qual hagués suposat mesures molt més restrictives com les que Roda de Berà va patir a l’estiu de 2020.

Però tot i que les xifres són positives, l’alcalde Pere Virgili continua demanant la col·laboració de la ciutadania, “no podem abaixar la guàrdia, hem de continuar estalviant aigua a les nostres llars, prenent consciència de cada gota d’aigua que gastem. Amb petits canvis en els nostres hàbits quotidians podrem assolir un estalvi important”, assegura.

Connexió amb el CAT

L’Ajuntament continuarà treballant en la futura connexió de la zona nord del municipi amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) “atès que aquesta ha de ser la solució definitiva a mig termini”, diu l’Alcalde, per evitar dependre dels aqüífers, cada cop més malmesos. Per això, es continua avançant en els tràmits inicials per a la construcció d’un nou dipòsit de capçalera de 2.000 metres cúbics que subministrarà, mitjançant dos grups de bombeig, els dipòsits de la Morella, del Molí-Cucurull i de l’Eixample, amb la posterior connexió amb l’aigua de l’Ebre.

Foto: Vista aèria del dipòsit d’aigua de La Morella de Roda de Berà.. / CAIO PÉREZ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This