El nou col·lector d’aigües residuals que segueix el tram baix del riu Gaià serà operatiu l’estiu vinent

REDACCIÓ – Altafulla, 17/9/2022

Ja s’està treballant en la construcció del nou col·lector d’aigües residuals d’Altafulla, la Riera de Gaià i el Catllar. S’està actuant en diferents punts de l’entorn de la llera del riu per Gaià per poder ubicar-hi aquesta nova canonada que ha de substituir l’actual, instal·lada als anys noranta just al mig de la llera, sense tenir en compte la possibilitat que el riu pogués recuperar algun dia el seu cabal. Aquesta situació feia anys que era denunciada per agents socials del territori, els mateixos municipis als quals dona servei i entitats com l’Associació Mediambiental La Sínia.

Segons han confirmat a Altafulla Ràdio fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua, responsable de la infraestructura, les obres podrien enllestir-se en menys d’un any i estarà operativa a principis de l’estiu de 2023. A més, s’ampliarà el seu radi d’acció a Ferran, recollint també les aigües brutes d’aquest nucli de Tarragona, que fins ara no compta amb aquesta derivació a la canonada del Gaià. Les obres del nou col·lector tenen un cost aproximat de 3,5 milions d’euros i l’enretirada o no del vell ja formarà part d’un altre projecte.

Des de la Sínia, el seu coordinador Hèctor Hernández, celebra l’execució de les obres com un èxit pel compliment d’una reivindicació històrica per posar solució a aquest greuge en l’entorn. Hernández recorda que el col·lector vell tenia filtracions i deixava anar part del seu contingut al riu a més de permetre, per contra, que s’hi colés part del cabal que es deixa anar des de l’embassament, que se n’anava cap a la depuradora. Un despropòsit, doncs, que sembla que arriba a la seva fi.

Ara la qüestió pendent és saber què passarà amb el col·lector vell. Evidentment, deixarà d’usar-se, però cal determinar si aquesta canonada es retira completament del terreny o es deixa a lloc però tancant-ne els registres. És un estudi que actualment està elaborant l’ACA, a instàncies de l’associació mediambiental altafullenca.

Foto: Una imatge dels treballs per a substituir el col·lector que recorre el tram baix del riu Gaià. / ASSOCIACIÓ MEDIAMBIENTAL LA SÍNIA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This