L’Arc Serveis inicia la implementació de dispositius ‘Alexa’ en domicilis de gent gran del Tarragonès i el Baix Penedès

REDACCIÓ – Roda de Berà, 12/9/2022

L’Arc Serveis ha adquirit dispositius ‘Alexa’ que es distribuiran pròximament en 8 domicilis de 8 municipis del Baix Penedès i del Tarragonès. Es tracta de la prova pilot d’una durada de 9 mesos que dona continuïtat al projecte guanyador del I Concurs de Projectes Socials per a gent gran de la Universitat Rovira i Virgili, “Els assistents virtuals per a promoure l’autonomia i l’envelliment actiu”, de Carla Martínez Abadia, estudiant de segon curs de Grau en Treball Social de la URV.  El projecte basat en els assistents virtuals o intel·ligència artificial, -en aquest cas el dispositiu Alexa-, que permet autoritzar tasques i processos per la millora de l’autonomia  i de les activitats de la vida diària de les persones majors.

Per posar en pràctica el projecte, L’Arc Serveis ha adquirit 8 dispositius “Alexa”, una donació per part de CCA Copland Comunity Association, de la mà de Susana Zafra,Co-fundadora de l’associació. Als domicilis on es distribueixin els assistents virtuals es realitzarà un treball transversal de seguiment amb la participació de regidories de municipis del territori, entitats, treballadores socials, professionals del SAD (Servei d’Ajuda a Domicili), seguretat i membres de la plataforma Ambaixadors del Bon Tracte.

La prova pilot

La prova pilot que ara s’inicia tindrà una durada aproximada de 9 mesos. El treball constarà en diferents etapes. En primer lloc, es farà la tria del domicili, on s’ha valorat aspectes com l’estat cognitiu, el grau de soledat, el suport viable i real de l’aplicació i la implicació i suport de l’entorn de la persona major, entre altres. A continuació es coordinaran els agents participants per fer un seguiment setmanal de l’ús del dispositiu “Alexa” per part de cada usuari. Segons quin sigui el resultat i l’adaptació, s’afegiran diferents aplicacions al dispositiu (alerta de medicació, tallers de memòria, seguretat, música, trucades amb la coordinadora de SAD,…).

El seguiment serà tant quantitatiu com qualitatiu, amb la filmació amb imatges que serviran per valorar el que s’ha fet bé, el que es pot millorar, els errors i mancances de l’aplicació, així com l’adaptació a la llar i al dia a dia de l’usuari. Finalment es farà una valoració i s’informarà dels resultats de l’experiència a tots els agents implicats i al jurat del concurs i es donarà per acabada la prova pilot del projecte, el maig del 2023, amb una exposició oberta.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, ha recordat que “les noves tecnologies han vingut per a quedar-se i haurem de lluitar en contra de la bretxa digital per a gent gran i saber com apropar aquestes tecnologies al servei de les persones majors”. Torra ha deixat clar que les noves tecnologies “no han de substituir les relacions socials ni ocupar el lloc de les persones, però sí hem de trobar l’equilibri i adaptar els recursos que tenim en benefici de la gent gran que viu sola al seu domicili, promovent la seva autonomia personal i oferint suport en tots els àmbits i lluitant en contra de la Soledat no volguda”.

Foto: Personal de l’Arc Serveis amb el nou equipament. / L’ARC SERVEIS

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This