Francesc Larios: “La gent té moltes ganes de festa i intentarem estar a l’alçada”

REDACCIÓ

Aquesta és la primera Festa Major després de dos anys amb les restriccions a causa de la pandèmia. Com es presenta?

Amb total normalitat. La gent té moltes ganes de festa i intentarem estar a l’alçada. Si que hi hauran coses noves. Hem introduït unes partides simultànies d’escacs i també el teatre. I tenim el plat fort, que és la Festa Flashback pensant en la gent jove.

Amb els actes de la Festa d’Estiu aquests mesos de juliol i agost heu notat aquestes ganes de festa?

Sí. El dia que vam fer la Festa Jove van venir un miler de persones a la plaça de la Bassa. La gent comenta que feia temps que no es veia tanta gent al municipi com aquell dia. Hi ha moltes ganes de tornar a la normalitat.

L’altra cara de l’estiu és el subministrament d’aigua al municipi.

El canvi climàtic és una realitat. Durant el pont de Sant Joan ens va agafar una mica per sorpresa com es van buidar els dipòsits i vam haver fer talls d’aigua nocturns durant deu dies per recuperar els nivells. Després hem portat cubes d’aigua gairebé a diari per mantenir els nivells i no tallar l’aigua, però els descens dels dipòsits a nivells molt baixos a mitjan d’agost ens va obligar a repetir aquests talls nocturns fins a recuperar les reserves. Realment és un problema que tindrem any rere any. I no només a la Pobla sinó a molts municipis perquè cada any plou menys i consumim més.

Una alternativa és connectar-se el minitransvassament de l’Ebre a través del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)?

Quan vam entrar al govern l’any 2019, al cap de quinze dies caducava la reserva que teníem per connectar-nos al CAT. Vam tenir una reunió amb ells i vam poder-la prorrogat dos anys més. A l’última reunió que vam tenir vam decidir que ens connectaríem a l’aigua de l’Ebre i ens estan redactant el projecte. Haurem de buscar subvencions perquè és un projecte que s’aproparà al milió d’euros.

Parlant de les arques municipals, en quina situació estan?

El 2019 quan ens vam fer càrrec del govern municipal no és que els números fossin dolents. Hi havia tres crèdits, que ascendien a poc més de 320.000 euros, i era una quantitat molt semblant a la que hi havia a tresoreria. A dia d’avui, hem liquidat els crèdits i tenim una tresoreria a prop dels dos milions d’euros. Tot això ens ha permès començar a fer moltes inversions, gairebé totes de la mà de subvencions i, a més, no només no hem pujat els impostos sinó que hem pogut implantar bonificacions.

La millora de la seguretat també és una de les prioritat del seu govern.

Quan vam voler fer la Relació de Llocs de Treball (RLT) nova, un dels condicionants que hi havia era el tema econòmic. La tasca de reduir despeses que no beneficiaven a ningú i augmentar ingressos ens ha permès fer a la nova RLT programar un equip de cinc vigilants. Si tot va bé, hem d’acabar l’any amb tres vigilants i el 2023 o 2024 tindríem l’equip complet.

Quins projectes tenen per executar en aquest tram final de mandat?

Realment se’ns n’han concentrat molt en aquest darrer any de mandat. Els efectes de la pandèmia s’han notat. Hem de començar les obres del Centre Cultural, hem de fer les obres de la plaça de la Bassa i, si tot va bé, abans d’acabar l’any volem tenir l’skate park fet. Hem començat les obres de la Zona Esportiva Municipal del Castell i allí legalitzarem l’últim dels tres bars municipals. També ens queda canviar els fanals a una part de la urbanització del Castell.

Aquest mandat també és president de Turisme Baix Gaià. Es fa prou feina en aquest àmbit al Baix Gaià?

Encara hi ha camí a recórrer. Amb el canvi que hem proposat amb la resta de municipis de desvincular-nos del Consell Comarcal i operar com a Agrupació de Municipis, amb Torredembarra com a central a través d’un conveni, podrem agilitzar licitacions, com la gestió de les xarxes socials, per promocionar turísticament el Baix Gaià, i que la tenim aturada del tot per la manca de recursos humans del Consell Comarcal. La gent coneix el Baix Gaià per la platja i ara també ha de conèixer l’interior, amb aquest entorn de qualitat que tenim.

Ha anunciat que repetirà com a candidat a l’alcaldia d’ERC. Quins seran els seus objectius en aquest nou mandat si surt reelegit?

El projecte serà una continuïtat d’aquest mandat. Vull continuar, perquè amb la pandèmia tenim la sensació que ens han robat dos anys. Econòmicament venen uns anys dolços, sinó es fa un mal ús dels recursos. Abans el que passava és que hi havia molta despesa corrent i això no permetia fer inversions. I en els propers anys hi haurà diners per a inversions i podem pensar en un municipi més gran i treure’ns aquest clixé de municipi petit. En aquests propers anys m’agradaria, a més d’estabilitzar l’estructura municipal, buscar inversions com la connexió amb el CAT i altres  que no són de primera necessitat però si que fan que el municipi guanyi vida, com unes pistes de pàdel.

Foto: Francesc Larios és alcalde de la Pobla de Montornès. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This