Creixell celebrarà la Festa Major del Santíssim Sagrament a partir del 17 de setembre

 REDACCIÓ – Creixell, 7/8/2022

La Festa Major del Santíssim Sagrament de Creixell, anomenada també de la Minerva, s’escau sempre el tercer diumenge de cada mes de setembre. Enguany s’han programat actes els dies 17 i 18 de setembre i 2 d’octubre.

Aquesta festa es feia antigament per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la vila. Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb blondes i amb les coques en processó fins a l’església. També porten uns cistells amb vi dolç. El vi i les coques es beneeixen a missa i són repartits entre tots els assistents, que poden menjar i veure la coca i el vi dins de l’església com un fet excepcional.

Després de l’Ofici Solemne, es fa la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila, acompanyats de la cobla i en els darrers anys també de la Coral Santa Rosalía de Torredembarra..

Quan això s’acaba a la porta de l’església es fa la subhasta de la Coca del Goig i els diners recaptats es donen íntegrament a la parròquia de Sant Jaume de Creixell.  Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó. Creixell té també un Ball de Diables que constitueix el Seguici Popular a la Processó i que participen activament a totes les activitats culturals del municipi.

La geganta Minerva

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva. El gegant representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França per poblar el municipi de Creixell. La Geganta Minerva representa d’una part l’herència romana de les nostres terres i principalment la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens a Creixell des de l’any 1620.

Foto: Una imatge de la tradicional Processó del Pa Beneit pels carrers de la vila. / AJ. CREIXELL

Hemeroteca

Tweets recents

Share This