Campanya de micro-mecenatge per organitzar la jornada Gestió del paisatge a les Terres del Gaià

REDACCIÓ – Altafulla, 4/9/2022

L’Associació Terres del Gaià prepara per al 8 d’octubre una jornada sobre Gestió del paisatge a les Terres del Gaià en què presentaran la Guia ‘Gaià, recorregut i patrimoni’. Per a poder fer possible la jornada i un vídeo de difusió de les Terres del Gaià, l’entitat ha posat en marxa una campanya de micro-mecenatge.

La jornada es farà en el context de les Jornades Europees del Patrimoni, al monestir de Santes Creus. L’acte central serà la presentació de la guia, acompanyada d’altres activitats de difusió de la riquesa patrimonial de la Conca del Gaià. Hi haurà una taula rodona sobre paisatge i impacte antròpic, un conta-contes, i un vermut musical amb tast de vins i productors d’arreu de la conca. Una jornada festiva.  Es realitzarà també un vídeo, que es presentarà durant la jornada, i que s’utilitzarà després també com a eina de promoció de la guia i de tot aquest patrimoni.

El riu Gaià ha estat molt vinculat a la vida i a l’activitat econòmica de les persones que han viscut a la seva zona d’influència durant segles. Així ho demostren les estructures que es poden trobar al llarg del riu, molins, rescloses, síquies, … Durant el segle XX i amb el desenvolupament industrial, bona part d’aquestes infraestructures van deixar d’utilitzar-se, van quedar en l’oblit i en molts casos enrunades. És per això que aprofitant l’inventari, i la publicació de la guia, vol organitzar una jornada el més participativa possible per a reivindicar tot aquest patrimoni.

Després dels aiguats de novembre del 2015, Terres del Gaià va iniciar la tasca d’inventariar el patrimoni del riu Gaià, una part del qual havia quedat al descobert gràcies a la Gaianada. Aquest inventari, que es pot consultar online a https://terresdelgaia.omeka.net/ ara s’ha materialitzat en una guia que s’acaba de publicar.

La jornada va dirigida al públic en general, amb l’objectiu que arribi al màxim número de persones, tant les que viuen a la conca del Gaià, com les de qualsevol altre lloc. L’objectiu és despertar l’interès a conèixer la natura, el patrimoni històric i etnogràfic d’aquest territori, poc reconegut, per tal que sigui estimat, protegit i preservat. Volen arribar també a Ajuntaments, entitats, empreses i petits empresaris de tota la zona per a que coneguin aquest patrimoni i el valor afegit que suposa la seva conservació.

Foto: El curs del riu Gaià està ple de testimonis d’un ric patrimoni fluvial. / ASSOCIACIÓ TERRES DEL GAIÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This