Jordi Llopart: “L’objectiu d’aquesta Festa Major és intentar oblidar-nos d’aquests dos anys i mig de pandèmia”

JORDI SALVAT – Creixell, 12/7/2022

Jordi Llopart afronta des de l’any 2011 la seva segona etapa com alcalde de Creixell. Ha estat una dècada difícil a causa de la llosa del deute heretat del govern anterior. En aquesta entrevista ens parla de la Festa Major que està a punt de començar però també de l’actualitat municipal i el seu futur polític.

Com heu enfocat la Festa Major d’enguany, la primera post-pandèmia?

L’enfocament és el mateix que vam aplicar el 2019. En algunes coses més reduït perquè en aquest període tan llarg que hem patit també hi ha un increment de costos. L’objectiu és intentar oblidar-nos d’aquests dos anys i mig de pandèmia, recuperar les festes que es venien fent al municipi i veure quin impacte pot estar tenint en la gent aquesta nova situació. En algunes activitats que hem fet, ens hem trobat que la gent o no participa o li costa participar i no cobrim les expectatives. La gent ens hem acostumat -i jo mateix- a que no ens facin anar allí o allà. Abans la gent participava i ara troben qualsevol excusa per no anar-hi. És una cosa que costarà trencar, tant els actes de Festa Major com la resta dels que es fan al municipi.

Quins són els  actes destacats de la Festa Major de Creixell?

Farem unes havaneres, el ball de Festa Major, una festa jove, una actuació castellera… És un ventall amb diferents activitats per arribar a tota la gent, tan d’edat com de gustos. No ens hem embolicat en anar a buscar una gran orquestra, no perquè no vulguem sinó perquè ens limita el tema econòmic. La novetat d’enguany serà el Festival Creixell Crims de novel·la criminal en català i el Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell. Continuem estan molt condicionats pel tema econòmic i també aquest estiu a un altre problema que li tinc una mica de respecte i por.

Què vol dir?

La gent sortirem sense cap tipus d’impediment després de més de dos anys, sense les restriccions de la pandèmia. La gent ve molt nerviosa, fora de context i espero que es tranquilitzi. Es tradueix en incivisme, mala educació, exigències… Ve ocasionada per les actuacions que s’han hagut de prendre a causa del Covid i els efectes a nivell psicològic. A més, tot s’ha avançat i l’estiu ha arribat abans i anem de bòlid pel que fa als serveis, preparar la platja o com obrir la piscina municipal.

La piscina l’obriran enguany?

L’obrirem. Nosaltres com Ajuntament no podem obrir una piscina perquè és un servei deficitari i pel pla de sanejament i d’ajut de l’Estat i la política financera de la Generalitat no podem tenir serveis deficitaris. Estem treballant la fórmula. Per primer cop en els últims deu anys, el deute de l’Ajuntament de Creixell és inferior al pressupost d’enguany. Hi ha menys d’un milió de diferència. De 13 milions de deute el 2011 hem passat a 5,7 milions d’euros i el pressupost d’aquest any és de 6,5 milions. Estem treballant per tenir una solució per donar més aire financer a l’Ajuntament i poder mantenir i recuperar serveis. I espero anunciar-la aviat. Serà un gran benefici per aquest any que queda i els mandats futurs.

Altres municipis propers han pogut deixar enrere situacions financeres complicades. Quines especificitats té Creixell que li està costant tant?

Ens van limitar el deute a deu anys i no vint com volíem. Hem hagut de pagar un milió d’euros de quota de retorn cada any del crèdit de l’Estat de 9,8 milions d’euros que vam haver de demanar el 2011. Ara, l’únic deute que té Creixell són els 5,7 milions que falten per pagar del deute de l’Estat. Aquest milió d’euros en el pressupost anual seria assumible si només tinguéssim 4.000 habitants tot l’any, però a l’estiu es multiplica. Aquest milió fa mal.

Estem en el darrer any de mandat. Té decidit si es tornarà a presentar?

En aquesta moments en un gran percentatge, ho tinc decidit. Hi ha diferents factors. No estic cansat ni tinc esgotades les idees i aquests tres mandats han estat molt diferents entre ells. La primera amb tot el tema del deute; la segona una mica de crispació política i acabant governant en minoria i aquesta darrera, problemes de salut i la pandèmia. M’han quedat moltes espinetes per tirar endavant. Sé que es compta amb mi per continuar i així ho he manifestat al meu partit. Una cosa que passarà les properes eleccions serà la gran quantitat de candidatures que s’acabaran presentant. Això impedeix portar una bona governabilitat perquè hi ha grups d’un o dos regidors i has de veure com els ajuntes per fer un govern. Abans havia dit que hi havia un 90% de que no em tornés a presentar i un 10% de que sí i ara és a l’inrevés.

S’ha posat una data límit per anunciar la decisió?

De moment no. Ara a nivell de Junts per Creixell hem de fer balanç, treballar algunes idees, intercanviar opinions… I després ja veurem.

En el que resta de mandat queden moltes coses per fer?

volem acabar les obres que ens havíem plantejat a l’inici de mandat i alguna que havia quedat de l’anterior, un cop puguem fer el pressupost d’inversions. S’està donant però una circumstància a nivell global en molts ajuntaments i és que quan licites una obra, es presenten empreses, però com el procés de licitació és tan llarg,  l’increment de l’energia i les matèries primeres genera problemes perquè a l’empresa costa que li quadrin els números, s’ha de renegociar preu i tot s’endarrereix i l’Ajuntament tarda a cobrar les subvencions d’aquesta obra, que han de servir per pagar altres obres. En 27 anys que porto de regidor és el primer cop que em trobo amb aquest desgavell en l’obra pública, tot i tenir els diners.

Foto: L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This