L’alcaldessa Castellarnau carrega contra l’antic govern per ser el causant de l’actual estat de la platja d’Altafulla

REDACCIÓ – Altafulla, 27/6/2022

L’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau, culpa l’antic govern del municipi, liderat per EINA-ERC, dels problemes actuals de la platja altafullenca. Durant els darrers dies hi ha hagut una sèrie de temporals i situacions de mala mar que s’han endut els 10.000 m3 de sorra que Costes de l’Estat havia distribuït per  la platja d’Altafulla, especialment a Botigues de Mar i Voramar, com a zones més castigades per anteriors episodis de mal temps durant els mesos de març i abril.

Castellarnau, que ha comparegut aquest dilluns, 27 de juny. al costat de la regidora de Medi Ambient, Marisa Méndez-Vigo, i el regidor no adscrit Xavier Rofas, ha deixat clar que “ens enfrontàvem a tres anys en els que el govern de l’EINA, amb un projecte d’intervenció a la platja no consensuat i imposat, que suposava no fer aportacions de sorra -s’havien negat a fer-ho fins i tot els primers dies d’aquest mes de maig-, havia arrancat les atzavares per crear dunes artificials i barreres de canyes per fer reservoris, havia desatès els problemes econòmics i socials que el seu plantejament provocava al municipi”, i ha sentenciat: “Totes les accions dutes a terme s’han mostrat davant de l’embat del mar totalment inoperatives i alguna clarament perjudicial.

El nou consistori va prometre un pla de xoc, fonamentat principalment en l’aportació  immediata i urgent de sorra sempre que fos necessari, que tenia com objectiu afavorir i facilitar una temporada d’estiu acceptable per al teixit social i econòmic del municipi, que “ha patit els anys de COVID”.

Aquesta sorra, que es va demanar a Costes des del primer moment d’entrar al Govern, ha explicat Montse Castellarnau, “no va poder ser extreta de la zona del Vinyet com estava previst fins que l’Associació, que en té la custòdia,  no va donar el seu vistiplau per tal d’assegurar la no afectació als corriols nascuts i als nous nius, ja que és on nidifica el corriol camanegre, pels treballs de camions i maquinària necessaris”.

Pendents de la reunió amb Costes

Malauradament, els temporals posteriors “no han permès gaudir ni tan sols d’un cap de setmana complert d’una platja amb condicions i amb tots els serveis, i ens trobem de nou amb una situació de necessitat que hem d’enfrontar”. L’Ajuntament està  a l’espera de la reunió amb Costes aquest dimarts 28 de juny amb la qual es decidiran els propers passos a seguir.   Castellarnau ha assegurat que “tindrem sorra el més aviat possible tant si Costes la proporciona com si és adquirida directament per l’Ajuntament”.

Des del nou consistori, no es té cap dubte que un pla de xoc és una acció puntual, temporal i urgent que no soluciona els terribles efectes del canvi climàtic a les nostres platges (com també s’ha produït a Roda de Berà, a la platja Llarga de Tarragona, la Cala Fonda o Waikiki en són exemples molt propers).

Falten accions més globals

“Són imprescindibles accions contundents a mig i llarg termini que no poden dur a terme els municipis per sí sols. Són problemes de país i totes les administracions han de col·laborar.  Esculleres, ports, biòtops, dunes, vegetació són alguns dels elements que poden entrar a formar part de la solució d’un problema que pot anar a més”, ha destacat l’alcaldessa Montse Castellarnau.

En qualsevol cas, el consistori actual confia en els tècnics de Costes de l’Estat i de la Generalitat per prendre les decisions a curt termini: “Hem tingut nombroses reunions amb personal polític i tècnic d’aquestes administracions i així continuarem.”

Foto: Xavier Rofas, Montse Castellarnau i Maria Méndez-Vigo, durant la roda de premsa d’aquest dilluns. / AJ ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This