El Ball del Sant Crist de Salomó tanca la temporada 2022 amb 500 espectadors

REDACCIÓ – Salomó, 27/5/2022

El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó ha posat el punt i final a les actuacions del 2022 aquest passat diumenge 22 de maig. Una temporada que des de l’organització es qualifica de “tot un èxit” per diverses raons. D’una banda perquè després de la pandèmia ha estat l’any del retorn a l’escenari i format habitual de l’església, d’altra banda perquè s’ha commemorat tal com estava previst el 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, i a més a més perquè s’han exhaurit les entrades a totes les funcions, el que representa un total de 500 espectadors.

En aquest sentit, l’Associació Ball del Sant Crist, que treballa per a la difusió de la cultura popular i tradicional catalana, i en especial la del Camp de Tarragona, ha tornat a aconseguir l’objectiu. Una fita que aquesta posada en escena d’arrels medievals ha assolit enguany amb algunes novetats a les representacions. Han destacat, per exemple, la incorporació definitiva del paper del diable al tram final del Ball, tal com estableix la tradició, algunes millores tècniques, i la incorporació de gent nova a l’elenc, principalment joves.

De fet, a l’arrossada popular en què han pres part unes 200 persones entre membres del Ball i veïns i veïnes just després de l’última funció, l’alcalde de Salomó, Antoni Virgili, ha fet referència al relleu generacional. Virgili l’ha qualificat de “bàsic” i ha assenyalat que “garanteix les arrels del poble i el Ball Parlat”, un acte que ha definit com a “molt important per al present i futur d’una societat”.

Convidats per l’Ajuntament salomonenc, en aquesta darrera representació de la campanya han assistit de públic el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Juanjo Garcia, la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lourdes Malgrat, i el senador Josep Rufà. A més a més, en representació de poblacions que compten amb un Crist miracler, també han visitat el Ball l’alcalde i la regidora de Cultura de Piera (Anoia) i diversos membres del Consell Parroquial de Santa Maria del Mar de Palamós (Baix Empordà). Ha estat la primera vegada que tots ells han viscut aquest Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional en primera persona, i s’han mostrat “sorpresos pel gran esforç i treball que hi ha en l’espectacle”.

Exposició i llibre

Amb el final de les representacions del Ball del Sant Crist, però, no acaba l’activitat de l’entitat prevista per enguany. I és que en el marc del 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, a proposta de l’Institut del Teatre de Barcelona, l’exposició ‘El Ball del Sant Crist de Salomó 1972 – 2022. 50 anys de representacions a l’església’ encara es podrà veure durant el mes de juny a Cal Cadernal. I abans de finalitzar l’any es publicarà un llibre amb la voluntat de revisar els coneixements que es tenen sobre el Sant Crist de Salomó i tot el que l’envolta, com la història, el mite i la llegenda.

Foto: Foto de família dels participants al Ball del Sant Crist de Salomó.  / PILAR BISA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This