La primera moció de censura que va viure Altafulla el 2008, amb màscara de gas inclosa

JORDI SALVAT – Altafulla, 28/4/2022

El 7 d’abril de 2008, el socialista Josep Maria Gené es convertia per segon cop en alcalde d’Altafulla gràcies a una moció de censura que havia impulsat el PSC junt amb quatre formacions més -AUPA, Ideal, Partit Popular i PAU- per fer fora de l’alcaldia Francesc Farré, Alternativa Altafulla -llavors Alternativa Baix Gaià (ABG) Altafulla-. En aquesta segona moció de censura que viurà el consistori altafullenc el proper 10 de maig, Farré està a l’altre bàndol i és un dels signants junt amb Marisa Méndez-Vigo, de la mateixa formació. Farré i Méndez-Vigo són els únics supervivents del ple municipal de la localitat del Baix Gaià de fa 14 anys.

L’ABG havia guanyat les eleccions de 2007 amb tres regidors després de la retirada de Manel Ramon (AUPA), que havia estat vuit anys com alcalde. L’ABG va signar un pacte de govern el mes de juny amb CiU, PAU i ERC, que havia situat el seu cap de llista, Francesc Farré, a l’alcaldia. A l’oposició quedaven dos regidors del PSC, un d’IDEAL, una d’AUPA i una del PP. Recordem que el ple municipal altafullenc estava format per onze membres enlloc dels tretze actuals.

Un pacte que només va durar cinc mesos

Però el pacte es va començar esquerdar al cap de pocs mesos, amb discrepàncies entre l’ABG i PAU. El regidor de PAU era Fonxo Blanch, actual cap local del PSC, partit que aquest cop no s’ha sumat a la moció de censura i, a més, és molt crític. El novembre de 2007, l’alcalde Farré expulsava el regidor de PAU del govern després de discrepàncies en les prioritats del govern. La negativa a la instal·lació de gespa artificial que defensava PAU va ser la gota que va fer vessar el got. El govern altafullenc quedava en minoria. El març de 2008 el govern municipal encara va quedar més debilitat pel pas del número dos d’ABG, l’independent Jano Francino, al grup dels no adscrits després de quedar també fora del govern.

El vot decisiu va ser el d’Eva Martínez (AUPA), fins llavors a l’oposició, i que en un principi havia anunciat el seu vot contrari a la moció. Però la negativa de Farré a dimitir va acabar fent reconsiderar la decisió a la regidora independent i va donar l’impuls definitiu al canvi d’alcalde. Francino no va votar la moció però es va incorporar al nou govern com a titular de Turisme i Promoció Econòmica. Les tensions amb els seus excompanys de grup i les acusacions de transfuguisme van durar tot el mandat.

Un ple molt tens

La votació de la moció de censura va omplir la sala de plens d’Altafulla de gom a gom i va reunir una àmplia representació d’ICV-EUiA, la formació a la qual estava vinculada l’ABG, que perdia una de les poques alcaldies a Catalunya. Entre el públic estaven el diputat per Tarragona Daniel Pi, i també el líder d’EUiA i parlamentari, a més del llavors i director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Fèlix Alonso, que tres anys després acabaria sent alcalde d’Altafulla -ja havia estat cap de llista el 2003-. D’altres formacions també van assistir representants territorials, com el cas del PP. Durant el ple hi va haver alguns crits i protestes, cartells amb el lema “Fa pudor” i fins i tot entre el públic es va poder veure una persona amb una màscara de gas.

L’alcalde sortint, Francesc Farré va qualificar el nou govern de “comèdia d’interessos” i Josep Maria Alasà (ERC), de “samfaina”. “Hem de tramar les relacions socials de l’Altafulla diversa i dispersa”, afirmava el nou alcalde, el socialista Josep Maria Gené, mentre Josep Maria Pérez (IDEAL), que acabaria el mandat com alcalde després de la sorprenent dimissió de Gené, va comparar Farré amb Boabdil, el darrer rei de la Granada musulmana. Pérez també va dir que “era un moment desagradable” i Conxita Navarro (PP): “No han sabut mantenir la unitat dins l’equip de govern. No han estat oberts ni dialogants.” La política és cíclica.

Fotos: A dalt, una imatge del públic del ple, amb els dirigents d’ICV-EUiA a primera línia, entre els quals el futur alcalde Fèlix Alonso. A baix, alguns dels regidors durant la sessió de la moció de censura i un dels assistents al ple amb una màscara. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This