Roda de Berà posa el crit al cel per la manca d’accions per part de Costes davant la falta de sorra a la platja Llarga

REDACCIÓ – Roda de Berà, 27/4/2022

“Necessitem que la Direcció General de Costes actuï de manera urgent i contundent al tram nord de la platja Llarga. Ajuntament, càmpings i restauradors veiem amb preocupació com perilla la temporada turística a Roda de Berà”, assegura Frederic Royuela, regidor de Turisme de l’Ajuntament de Roda de Berà, davant la inacció de Costes.

El temporal Cèlia va deixar importants destrosses a la platja Llarga de Roda de Berà. L’embat de les onades va arribar fins al passeig marítim i ha deixat sense sorra tot el tram nord de la platja, destrossant també els accessos i les plataformes de les dutxes. Per això, el 6 d’abril l’alcalde Pere Virgili va enviar una carta al cap del Servei Provincial de Costes a Tarragona demanant de manera urgent la regeneració de la sorra d’aquesta platja, i també de la Punta d’en Guineu, molt afectada pel temporal. També el regidor Manel González el va trucar demanant accions urgents. La resposta de Costes va ser que hi actuaran, però amb limitació pressupostària i sense conèixer encara quan.

La temporada turística comença el 15 de maig i l’Ajuntament de Roda de Berà no amaga la seva preocupació per la situació en la qual es troba, sobretot, el tram nord de la Llarga, on cada any es produeix la major afluència de turistes per la ubicació dels tres càmpings rodencs i de dos restaurants. Aquest sector també ha mostrat el seu temor en veure perillar la temporada. “No tenim platja per acollir tots els turistes que esperem aquest any amb la tornada a la normalitat després de la pandèmia com tampoc tenim sorra per ubicar uns serveis de temporada que acabem d’adjudicar. Les expectatives érem molt bones per aquest estiu, però no sabem què hi pot passar si no aconseguim que Costes hi actuï”, afirma Royuela.

L’Ajuntament també demana que la sorra que ha de tornar el seu aspecte a la platja Llarga sigui dragada de la Pallisseta, al Roc de Sant Gaietà, una platja molt afectada també pels canvis de la dinàmica del litoral arrel de la construcció del Port Esportiu. Allà passa el contrari, s’hi acumula una gran quantitat de sorra i ha fet que el seu aspecte històric s’hagi vist afectat”. Les condicions fixaven que la platja no podia créixer més de 100 metres, i ja ens situarem en uns 170 metres”, diu el regidor de Turisme, i d’acord amb les condicions d’adjudicació hauria de ser l’empresa gestora del Port l’encarregada de sufragar els treballs per dragar tota aquesta sorra.

Finalment, el consistori torna a sol·licitar que es posi en marxa el projecte d’espigons que el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient va redactar, el qual seria la solució definitiva perquè els temporals no afectin cada any la platja.

Taula de municipis per un litoral sostenible

Per la seva part, la taula de municipis per un litoral sostenible ha emès un comunicat conjunt amb el qual tots els municipis que la formen, des de Sitges fins a l’Hospitalet de l’Infant, demanen accions a la Generalitat i al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

“La durada dels temporals és cada vegada més llarga. Enguany hem tingut un temporal continu pràcticament tot el mes d’abril, que no ha deixat descansar, ni regenerar-se, de manera natural les nostres platges”, subscriu el comunicat. “Un municipi darrere d’altre hem vist com la sorra, i amb ella la barrera de protecció natural, anava desapareixent: a la platja llarga de Roda de Berà; a l’Arrabassada, la Platja Llarga, el Miracle o Cala Romana a Tarragona; al parc del Voramar i Cal Vitali a Altafulla”.

Amb aquests danys es demostra que cal actuar amb urgència “i hem de treballar tots junts aplicant mesures enfocades a la planificació i gestió integral de tot el litoral per a pal·liar els efectes i protegir habitatges, vies, economia i societat”, es pot llegir al comunicat de la taula de municipis.

Foto: Una imatge de l’estat de la platja rodenca. / AJ. RODA DE BERÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This