Costes de l’Estat confirma que les aportacions de sorra no haurien evitat els danys produïts pel temporal a Altafulla

REDACCIÓ – Altafulla, 25/4/2022

Les aportacions de sorra no haurien evitat els danys que s’han produït aquest cap de setmana a la platja d’Altafulla, especialment, al restaurant Voramar Cal Vitali. És la conclusió que se’n desprèn de la reunió mantinguda aquest matí de dilluns, 25 d’abril, entre tècnics i representants del Servei Provincial de Costes de l’Estat, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Altafulla.

En aquesta reunió hi ha assitit el Cap del Servei Provincial de Costes de l’Estat a Tarragona, Antoni Espanya; la directora dels Serveis Territorials a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Trinitat Castro; els coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, i tècnics de totes tres administracions.

El Cap de Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, ha assegurat que els episodis extraordinaris de fort onatge dels darrers 40 dies viscuts entre els ports de Tarragona i Torredembarra, i que se sumen a les conseqüències del temporal Glòria de l’any 2020, ha propiciat a una situació “que fins ara es desconeixia” i que afecta a aquest tram comprès entre Tarragona i Torredembarra produint aquests fenòmens.

Un estudi de dinàmica litoral

Per això, s’ha demanat al govern de l’Estat un estudi de dinàmica litoral per aquest sector que podria estar enllestit en un període de 6 a 12 mesos. Des de Costes també s’ha assegurat que les aportacions de sorra es realitzaran quan l’estat de la mar ho permeti i s’estima que es produeixin a finals de maig o principis de juny com en altres temporades. També s’ha assegurat que fins que no s’enllesteixi aquest estudi, no es podran prendre decisions estructurals per reduir l’impacte de les onades a la façana marítima.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha assegurat que el pla de gestió ‘Altafulla platja viva’ segueix vigent, ja que contempla aquestes aportacions de sorra des dels reservoris del Fortí i del Vinyet enlloc d’arena exògena o provinent d’altres fonts com queda reflectit en el pla d’accions del projecte.

Projecte de restauració dels danys

La reunió també ha servit per prendre el compromís de Costes de l’Estat, Generalitat de Catalunya, Ajuntament d’Altafulla i la propietat de l’establiment afectat per endegar un projecte de restauració dels danys que permeti la seva viabilitat dins del marc legal de la Llei de Costes i la protecció del front marítim.  Cal recordar que la Llei de Costes aprovada l’any 1988 es va obrir la possibilitat d’encabir legalment construccions que incomplien el marc legal vigent, sense que els aleshores propietaris portessin a terme cap acció.

En aquest sentit, l’any 2014 es van iniciar diferents requeriments per part de Costes al propietari d’aquest establiment amb l’obligació de desocupar la zona de servitud dins el domini públic fent cas omís a aquesta petició.

Foto: Un moment de la reunió d’aquest dilluns a l’Ajuntament d’Altafulla. / AJ. AALTAFULLA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This