El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó recupera les representacions a l’església

REDACCIÓ – Salomó, 13/4/2022

El Ball del Sant Crist de Salomó recupera el seu format regular aquest 2022 després de dos anys de pandèmia. D’aquesta manera, torna al seu escenari habitual, l’església. I ho fa coincidint amb una destacada efemèride, el 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, a proposta de l’Institut del Teatre de Barcelona. Una fita que, a la vegada, va significar el pas de les representacions del carrer al temple parroquial i l’adopció de l’actual periodicitat anual.

Si al 1972 un director clau en la renovació del teatre català contemporani com Fabià Puigserver, i l’escenògraf Iago Pericot, van significar un abans i un després per al Ball Parlat, mig segle després el desig del poble de Salomó és celebrar la conjuntura d’aquell esdeveniment com es mereix: des del record i amb una gran festa. D’una banda perquè la crisi sanitària permet recobrar l’esperit del Ball Parlat dels darrers 50 anys; i de l’altra perquè les funcions especials de les dues temporades passades han significat una autèntica dosi d’energia per als més de cent integrants que hi ha darrere de l’espectacle.

En aquest sentit, en el marc de la posada en escena els quatre primers diumenges de maig, que enguany escauen els dies 1, 8, 15 i 22, l’organització preveu incorporar definitivament el paper del diable al tram final del Ball, tal com estableix la tradició, així com diverses millores tècniques. Aquestes, amb la voluntat de dotar l’obra de més dinamisme i atraure l’atenció de l’espectador, així com contribuir en l’estalvi energètic, tot renovant i modernitzant una part de la infraestructura.

Exposició i trobada

Paral·lelament també es treballa en un programa d’activitats que va més enllà de les funcions o la tradicional arrossada popular de final de temporada. D’aquesta manera, coincidint amb la Festa Major de la localitat, el dissabte 30 d’abril a Cal Cadernal s’inaugurarà l’exposició “El Ball del Sant Crist de Salomó 1972 – 2022. 50 anys de representacions a l’església”. A més a més, també se celebrarà una trobada de poblacions d’arreu dels Països Catalans que compten amb un Crist miracler, com per exemple Igualada, Bellpuig, Balaguer, Piera, Palamós o València, entre d’altres. I abans de finalitzar l’any es publicarà un llibre amb la voluntat de revisar els coneixements que es tenen sobre el Sant Crist de Salomó i tot el que l’envolta, com la història, el mite i la llegenda.

El Ball del Sant Crist de Salomó és un espectacle teatral d’arrels medievals declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Combina teatre, dansa, llum i efectes especials, i pertany al gènere dels balls parlats, de molta tradició al Camp de Tarragona i al Penedès. Posa en escena uns fets llegendaris del segle XVI que la tradició popular ha mantingut fins a dia d’avui. Explica que, davant la fam que patia el poble i tota la comarca, un mercader salomonenc, Josep Nin, embarcà vers Alger a la recerca de blat. Tornà amb l’aliment, però també amb la imatge d’un Crucifix que, miraculosament, comprà per trenta monedes i després de força entrebancs.

Foto: Un moment de la representació del ball parlat. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This