L’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià ultima un canvi de model de funcionament

JORDI SALVAT – Torredembarra, 17/3/2022

La pèrdua del domini baixgaiaturisme.cat aquest passat mes de febrer va ser un símptoma més que l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià no funciona. I és que tampoc s’havia portat a terme el relleu pactat en la presidència a l’inici de l’actual mandat, pel qual l’alcalde de la Pobla de Montornès, Francesc Larios, havia de donar el relleu l’estiu passat  a la regidora de Turisme de Torredembarra, Marina Riudeubas. La paràlisi de l’Agrupació era evident. Durant el mandat del qual, malgrat la situació pandèmica, es va tirar endavant la web i altres projectes com els Miradors del Baix Gaià.

La manca d’entitat jurídica pròpia que els obliga a dependre del Consell Comarcal del Tarragonès i l’entrada en vigor de la Relació de Llocs de Treball (RLT) de Torredembarra van provocar que no es renovés el domini i s’hagués de comprar dos nous dominis: baixgaiaturisme.com i baixgaiaturisme.org. En aquest últim està penjada ara la web.

Però la manca d’operativitat d’aquesta agrupació ve de lluny i l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, admet que no és el primer cop que s’endarrereixen en la renovació del domini. Fa tres anys que els municipis agrupats – d’Altafulla, Torredembarra, la Nou de Gaià, Roda de Berà, Renau, Vespella de Gaià, la Riera de Gaià, Salomó, la Pobla de Montornès, Creixell, Tarragona i el Catllar- no paguen les quotes anuals acordades, ja que els diners -una xifra que s’acosta als 100.000 euros- estan retinguts al Consell Comarcal, que no tira endavant la majoria d’iniciatives que vol impulsar l’Agrupació, com és el cas del concurs per adjudicar la gestió de les xarxes socials. S’encallen en l’estructura administrativa de l’ens supramunicipal i la poca voluntat política.

Per això, en una de les darreres reunions de regidors de Turisme i/o alcaldes de l’Agrupació es va decidir que sigui l’Ajuntament de Torredembarra qui, a partir d’ara, assumeixi aquesta gestió administrativa que tenia el Consell Comarcal. Alguns municipis ja ho han aprovat en el ple i els que queden hi faran properament. D’aquesta manera, segons l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, es vol guanyar operativitat. També caldrà acordar amb el Consell Comarcal el retorn dels diners aportats pels municipis a l’Agrupació.

I el que també s’ha d’aclarir les properes setmanes és si es produeix el relleu pactat en la presidència de l’Agrupació, continua en el càrrec l’alcalde de la Pobla o l’assumeix un altre representant d’un municipi del Baix Gaià.

El cas del domini perdut

El catllarenc Mikel Seijas es va adonar per casualitat el passat 19 de desembre quan buscava informació per fer senderisme pel Baix Gaià que la web baixgaiaturisme.cat no estava activa, va investigar i va comprovar que el 10 de febrer els seu domini quedava lliure. Fins llavors, el Consell Comarcal del Tarragonès -titular del domini- el podia renovar pagant una penalització, per uns 70 euros, perquè ja li havia passat el termini d’un mes a partir que caduca -llavors només calia pagar 20 euros.-

Va arribar el 10 de febrer i per 8 euros Seijas va comprar el domini baixgaiaturisme.cat i va penjar-hi un text amb algunes reflexions personals sobre el tema, denunciant que feia dos mesos la pàgina web de l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià baixgaiaturisme.cat va deixar de funcionar degut a la manca de renovació del domini. “Tan sols divuit mesos després del seu llançament, amb tota la publicitat que se li va fer, i deixant a part el cos de disseny i programació gastat en la seva posada en marxa, l’agrupació deixa morir la gairebé única acció realitzada per simple inacció”, denuncia Seijas.

Segons ha pogut saber Torredembarra Actualitat, la tècnica de Turisme Torredembarra que s’encarregava des de fa anys de la seva gestió de l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià no fa aquestes funcions des del maig passat. La raó la trobem en la Relació de Llocs de Treball (RLT) aprovada aquest any passat per l’Ajuntament de Torredembarra, que va provocar la retirada de la productivitat que rebia aquesta tècnica per al desenvolupament d’aquesta tasca. Tampoc des del Consell Comarcal, propietària del domini, es va fer res malgrat els avisos que aquest caducava. L’Agrupació recuperarà finalment el domini baixgaiaturisme.cat, ja que l’actual propietari ha accedit a intercanviar-lo a canvi d’un “objecte testimonial.”

Foto: Una imatge de Baix a Mar, el barri mariner de Torredembarra. / BAIX GAIÀ TURISME

Hemeroteca

Tweets recents

Share This