Arrenca el Festival de Novel·la en Català ‘Creixell.Crims’, que culminarà el 15 i 16 de juliol

JORDI SALVAT  Creixell, 9/3/2022

Aquest mateix mes de març es posa en marxa el Festival de Novel·la en Català ‘Creixell.Crims’, la nova aposta cultural del municipi del Baix Gaià. Creixell.Crims acabarà el 15 i 16 de juliol amb diverses taules rodones sobre aquest gènere literari i el lliurament del I Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell, dotat amb 2.000 euros. L’obra guanyadora serà publicada abans de la segona edició del festival per l’Editorial Alrevés.

El Festival, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i la Institució de les Lletres Catalanes, també tindrà una programació musical i ball complementària i una ambientació que recrearà els clubs nocturns de jazz i els locals clandestins. Aquest proper 18 de març es portarà a terme la primera activitat paral·lela del Festival. Serà a les sis de la tarda a la Biblioteca Municipal de Creixell, amb el Club de Lectura, que estarà dedicat al llibre La cervesa de la Highsmith, de Pagès Editors.

L’alma mater del projecte és l’escriptora Raquel Gámez, comissària del Festival. que fa un any que resideix a Creixell, volia organitzar un certamen al voltant del gènere criminal en català que sigui de referència al país. Gámez ha trobat la complicitat de l’Ajuntament de Creixell, que ha apostat econòmicament i cedint espais al Festival, que té com a objectius promoure la literatura criminal en català, generar un espai d’interacció per a totes les editorials que han publicat títols enguany, esdevenir un altaveu per als escriptors del gènere del territori i gaudir d’un entorn privilegiat a través de la cultura. La comissària de l’esdeveniment destaca que el creixellenc és un dels tres únics festivals de novel·la criminal en català que es fa a Catalunya i l’únic de la demarcació tarragonina després que “El vi fa sang” de l’Espluga de Francolí s’hagi deixat de fer.

Un reconeixement a una autora de referència

Un dels pilars del Festival és el I Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell de novel·la criminal inèdita i que vol reconèixer la trajectòria literària de l’autora vallenca, que acumula ja cinquanta títols publicats i ha guanyat diversos premis literaris, a més de la Creu de Sant Jordi. Gámez destaca que Aritzeta és l’única escriptora que ha publicat en les dues grans onades del gènere a Catalunya. Es poden presentar obres al certamen fins el 10 de juny. Properament es donaran a conèixer els membres del jurat.

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, afirma que l’esdeveniment té el doble objectiu de situar el municipi al mapa des del punt de vista literari però també turístic perquè és una altra manera de donar a conèixer el municipi. El regidor de Cultura, Francesc Sentís, destaca que la idea del Festival surt de la Biblioteca Municipal, l’únic centre cultural del municipi que durant la pandèmia ha mantingut l’activitat, amb actes com la presentació del llibre col·lectiu La cervesa de la Highsmith, que compta amb un relat de Raquel Gámez.

Una altra peça del Festival és l’Editorial Alrevés, que publicarà l’obra guanyadora del Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell. El seu director, Ilya Perdigo, explica que Alrevés porta deu anys publicant obres d’autors catalans i traduccions del gènere criminal en la col·lecció Crims.cat i de la qual formarà part l’obra guanyadora.

Foto: D’esquerra a dreta, Francesc Sentís, Jordi Llopart, Ilya Perdigo i Raquel Gámez. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This