Intercanvi d’experiències entre la gent gran del Centre de dia Marinada de Roda i de la Residència STS Mirador Barà

REDACCIÓ – Roda de Berà, 22/2/2022

El Centre de dia  per a Gent Gran Marinada de Roda de Berà ha iniciat un projecte conjuntament amb la Residència STS Mirador Barà, del Grup Colisée, sobre l’intercanvi d’experiències i històries de vida entre els  usuaris d’ambdós equipaments. Els avis i les àvies del centre de dia enregistren vídeos musicals amb cançons d’ahir i d’avui, que envien als usuaris de la residència. I aquests  també envien els vídeos amb els seus records i les seves cançons perquè els vegin els usuaris del centre de dia.

La gerent de L’Arc Serveis, que gestiona el Centre de dia Marinada, Jerusalem Torra, explica que “els usuaris del centre de dia participen en un taller molt divertit, en què graven les seves cançons, disfressats i fent karaokes”. Paral·lelament, els usuaris de la residència graven un vídeo per al centre de dia, “una manera emotiva de retrobament amb persones que van ser companys nostres i que actualment es troben institucionalitzades”. L’activitat està coordinada per l’educadora social, Rocío i la directora de la Residència STS Mirador Barà, Laura Zamora, conjuntament amb la participació de les professionals del centre de dia, Maribel, Rakel, Montse i Carla.

La importància de la ‘Història de vida’

La ‘Història de vida’ en la gent gran és aquella radiografia emocional que ens ajuda a conèixer millor aquella persona. Gràcies a la ‘Història de vida’ es poden conèixer aspectes de la biografia de cada usuari, els seus gustos, cançons, colors, àpats, les seves preferències personals i d’oci, sentiments, creences… Un instrument obert que pot modificar i canviar amb el temps i que s’arxiva en cas de fer-ne un ús terapèutic.

A Catalunya, 86.000 persones pateixen Alzheimer i 123.000 algun tipus de demència o  malalties neurodegeneratives progressives, segons dades del Departament de Salut. Quan aquestes persones es troben institucionalitzades o entren en algun centre, es dona valor a la ‘Història de vida’, per tal d’adaptar les cures i les activitats a cadascú. La promoció de l’autonomia personal i social és una eina molt important. Qualsevol persona amb alguna dependència s’ha d’atendre afavorint la seva autonomia, respectant el seu poder de decisions i la seva manera de desenvolupar-se en el dia a dia.

Actualment el Servei Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència (SCSAAD) és l’organisme que aplega i coordina tots els serveis d’atenció, amb la participació de totes les administracions públiques.

Foto: Una imatge del centre de dia amb  una de les usuàries, Francisca Brioso, la i Carla, animadora sociocultural./ L’ARC SERVEIS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This